Schwarzenberg hlásí: Když Rusnok dostane důvěru, hlasujeme pro volby

23.07.2013 7:11

Vedení TOP 09 je připraveno převzít úlohu nejsilnější pravicové strany v republice. Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga bylo jasné, kudy se vývoj ubírá a že ODS už tuto roli nebude moci zvládat. Řekl to v rozhovoru pro Prvnízprávy.cz.

Schwarzenberg hlásí: Když Rusnok dostane důvěru, hlasujeme pro volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nepochybuje o tom, že TOP 09 bude nejsilnější pravicovou stranou na české politické scéně. Podle něj ODS na rozdíl od jeho strany dlouhodobě oslabuje. Řekl to v rozhovoru pro Prvnízprávy.cz. "Na tuto roli jsme připraveni velmi dobře. Už delší dobu nám bylo jasné, že se situace bude vyvíjet tímto směrem a že Občanská demokratická strana nebude schopna dále tuto úlohu zvládat.

Schwarzenberg připustil, že rychlý vývoj je trochu zaskočil a úloha nejsilnější konzervativní síly v republice tak na ně spadla trochu nečekaně. „Ovšem my se této úlohy v žádném případě nebojíme. Jak už jsem řekl, připraveni jsme velmi dobře," řekl Schwarzenberg.

Předpokládáme, že Rusnokova vláda důvěru nedostane

Bývalý ministr zahraničí pravicové koalice prý předpokládá, že po vypjatých týdnech nastane zklidnění a prázdninový klid. "Doufám, že se po posledním zběsilém týdnu nic zásadního v dalších dnech nestane. Předpokládám, že většina politiků si k odpočinku najde klidný kout někde na Šumavě nebo v podobných lokalitách. Důležitým okamžikem pak bude sedmý srpen, kdy se ve sněmovně bude hlasovat o vyslovení důvěry pro Rusnokův kabinet. Předpokládáme, že vláda v Poslanecké sněmovně důvěru nedostane," zdůraznil předseda TOP 09.

"Pokud by nastala opačná varianta, tak pro nás nic nekončí. Pouze by to znamenalo, že jsme prohráli jednu bitvu. V takovém případě bychom usilovali o rozpuštění Poslanecké sněmovny a začali bychom se intenzivně připravovat na předčasné volby. Předpokládám ovšem, že k tomuto scénáři nedojde. Zatím tomu alespoň všechno nasvědčuje," uzavřel Karel Schwarzenberg.

Již v dřívějším rozhovoru pro Prvnízprávy.cz Karel Schwarzenberg kritizoval jmenování Jiřího Rusnoka premiérem a vznik vlády bez opory v Poslanecké sněmovně. "Teď budeme postupovat velmi razantně, neboť ze strany prezidenta došlo k přímému ohrožení demokratických principů v naší zemi. Prezident vyvolal v zemi mimořádně nebezpečnou situaci. Naší jedinou obranou je postavit se proti takovému jednání," řekl Schwarzenberg.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…