Schwarzenberg pochválil Zaorálka. A vyjádřil se ke kandidatuře Zemana

13.03.2017 9:34

Nad výsledky 39. sjezdu sociální demokracie se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamýšlí bývalý předseda TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg pochválil Zaorálka. A vyjádřil se ke kandidatuře Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Bohuslav Sobotka prý získal dostatečný mandát. „Ale nemyslím, že by ho zvláště posílil a není to ten silný mandát, o který žádal,“ podotkl Schwarzenberg. Dosti žalostně podle něj dopadl i Sobotkův spojenec ministr vnitra Chovanec, „jehož výsledek byl ještě hubenější“.

Celý text je ZDE

Schwarzenberg se pozastavil nad tím, že jihočeský hejtman Zimola, který se jasně deklaruje jako hlasitý zástupce opozice v rámci sociální demokracie, se kolem sjezdu naprosto ztišil a jeho proslov evidentně příliš nerezonoval. „Zdá se, že čeká na volby, a když sociální demokracie, a mnozí se toho obávají, zaznamená větší ztrátu hlasů a mandátů, potom pravděpodobně vystoupí a pokusí se převzít vedení strany,“ myslí si Schwarzenberg.

Zaznamenal také to, že pozoruhodný úspěch a velký potlesk sklidil po svém projevu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Je pravda, že během posledních let v této funkci vyrostl a chyby, kterých se zpočátku dopouštěl, nyní už nedělá. Může být, že příští sjezd bude ve znamení střetu právě mezi ministrem Zaorálkem a panem Zimolou. Ale to vše závisí na tom, jak dopadnou podzimní volby,“ přemítá Schwarzenberg.

Okomentoval také slib prezidenta Zemana, že nepovede předvolební kampaň. „Míní tím, že se v kampani nehodlá utkat na stejné úrovni a za stejných podmínek s ostatními uchazeči o prezidentský úřad. Ale je naprosto jasné, že jeho kampaň bude silná, velmi dobře financovaná a dále posune pozoruhodnou úroveň prezidentské volby,“ dodal Karel Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …