Schwarzenberg se rozpovídal o Zemanovi: Tohle se feťákům prostě děje

11.06.2023 9:40 | Ze sítí

Neúspěšný prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg (TOP 09), jenž v letošních prezidentských volbách podporoval Petra Pavla, v pořadu Galerie osobností řekl, že jsme na začátku nově zahraničněpolitické éry, která navazuje na havlovskou linii zahraniční politiky. Zmínil i první přímou prezidentskou volbu, v níž ho porazil Miloš Zeman. Podle jeho knížecího názoru Zemanovi jde k duhu, když teď „už je na suchu“. A přidal vzpomínku na posledního československého a prvního českého prezidenta Václava Havla.

Schwarzenberg se rozpovídal o Zemanovi: Tohle se feťákům prostě děje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg žil po čtyři desetiletí ve vynucené emigraci. Po roce 1989 se vrátil to vlasti a stal se jedním z nejbližších lidí prezidenta Václava Havla, a sice jako vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, řečený kancléř. Později vstoupil do aktivní politiky, byl ministrem zahraničí, spoluzaložil politickou stranu TOP 09 a před deseti lety se účastnil finále první přímé volby hlavy státu.

Úvodem byl Schwarzenberg vyzván, aby k jménům, místům či letopočtům, vyslovil rychle první, co ho právě napadne. Mezi jmény padlo i jméno prezidenta Václava Havla, na jehož adresu nešetřil chválou: „Václav Havel byl báječný člověk. Pracovat pro něj bylo ctí a také potěšením,“ řekl v pořadu Galerie osobnosti na serveru Seznam Zprávy.

První slova, jež napadla u jména bývalého prezidenta Miloše Zemana, byla tato: „Zajímavý člověk. Znám ho dlouhá léta, považuji ho za jednoho z nejinteligentnějších českých politiků. Jemu se ale bohužel stalo, co se feťákům prostě děje, že tím, že užíval příliš mnoho alkoholu, tak ztratil zábrany. A když ztratil zábrany, tak dělal velké chyby,“ podotkl.

A dodal, že nyní je vidět, že se Zemanův stav v této souvislosti zlepšil: „Teď, když je na suchu, je to zase úplně jiný člověk,“ řekl Schwarzenberg s tím, že naposledy ho viděl v létě.

Schwarzenberg se pozastavil u dne, kdy se Václav Havel stal prezidentem. 29. prosinec 1989 považuje za nejšťastnější den svého života. „Byl to nejšťastnější den mého života, když jsem věděl, že ano, už je to na beton, že už tu můžu zůstat, že můžu zůstat doma. To bylo prostě něco báječného. A Havel byl prostě Havel, já jsem měl to štěstí ho znát už od 80. let. To byl kromobyčejný člověk, který jako vždy nejvíc podceněný je ve své vlasti.“

Podobně dobrý pocit má Schwarzenberg ze současného prezidenta Petra Pavla: „Já vám něco řeknu, já mám dojem, že to dělá celkem velice dobře. Například poslední týden mě potěšilo, že jel do Letů, byl prvním prezidentem po Václavu Havlovi, dvacet let se tam žádný prezident neobjevil. Přitom je to, bohužel, pro české dějiny důležité místo. A řekl, co tam bylo nutné říci. Je to typický příklad, že o svém úřadu přemýšlí a dělá to správně. Také se vyjadřuje k bezpečnostním otázkám a má to hlavu a patu,“ pravil Schwarzenberg, že prozatím nemůže Petru Pavlovi nic vytknout.

Zmínil, že prezident Miloš Zeman po deset let orientoval svou zahraniční politiku i směrem k Východu, k Rusku, k Číně, kam jezdil. Podle pana Schwarzenberga jsme na začátku nové zahraničněpolitické éry, která navazuje na tu havlovskou. „Situace se změnila; prezident Pavel bude dělat politiku odlišnou od jeho předchůdce. O tom nemám pochybnost,“ podotkl. Výbornou zahraniční politiku podle něj dělá i vláda – ale vůči hospodářské politice vlády má značné pochyby.

Vzpomenul na první přímou prezidentskou volbu, v níž ho Miloš Zeman před deseti lety porazil: „V den volby přijela moje rodina a my jsme šli do nějaké hospůdky na oběd, a oni se ptali: ‚Jak to vidíš?‘ A já jsem říkal: ‚No, když dotáhnu třetinu, tak jsem byl úspěšný, na víc nedoufám.‘ Byla to víc než třetina. Ale kdybych to byl vyhrál, to by byl zázrak. Pro mě byla tenkrát mládež, jenomže pro Zemana byli důchodci a těch je víc,“ poznamenal. A že proti němu byla vedena ostrá volební kampaň, ale přesto říká, že mu za to stálo.

„Prezident Zeman, a to se tu vždy velmi zapomínalo, je vysoce inteligentní člověk. Dělal kampaň, jak byla potřeba. Mluvil, vystupoval tak, že to mělo největší ohlas u lidu. A komentoval šikovně, někdy záludně, uměl to, nebyly pochyby, že to byl velký politicky talent. Cením jeho vysokou inteligenci,“ zhodnotil kníže, co Zemanovi tehdy pomohlo k jasnému vítězství.

V srpnu 2022, tedy devět let poté, co se utkali v prezidentské volbě, pozval Zeman Schwarzenberga na oběd do Lán. Dá se to chápat jako pokus o usmíření? „Jaképak smíření? Vždyť on vyhrál a od té doby jsme se nesetkali a neprali jsme se mezitím. Bylo to zajímavé potkání. Byla to kultivovaná komunikace, to bylo vše, žádná politická tajemství. Věděl, že je na cestě do důchodu, já už jsem tam byl, tak jsme se tom bavili. Jeho mluvčí tehdy naznačil, že si v Lánech postavil baráček a široko daleko nemá jiného známého než mě, pozval mě jako souseda,“ dodal k jejich společnému setkání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je celkem velmi legrační,že toto ubohé stvoření, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemagic woman , 11.06.2023 10:36:10
Bez jakéhokoliv vzdělání a absolvovanou pomocnou školou se odváží kritizovat lidi ,kteří jsou oproti němu duševními giganty se vzděláním,o kterém se tomuto jelitu přes všechny prachy jeho papá může jen zdát. Zlé jazyky tvrdí,že i průměrný orangutan by měl větší šanci dosáhnout nějakého vzdělání než tato degenerovaná kreatura.Myslím si,že ožralý polointeligent Havel má těžký hřích,že nám tohoto osla dotáhl a uvázal na krk.....

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…