Schwarzenberg v ČT popletl jméno amerického prezidenta. Pak promluvil o Ukrajině

10.02.2017 23:10

45. prezident USA Donald Trump dal najevo, že by rád zlepšil vztahy s Ruskem. Ruský prezident Vladimir Putin dal dnes v Moskvě najevo, že snahu po zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi vítá. Bylo by správné zrušit kvůli zlepšení vztahů také západní sankce vůči Rusku? V pátečních Událostech, komentářích České televize se o to přeli čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a komunistický europoslanec Jiří Maštálka.

Schwarzenberg v ČT popletl jméno amerického prezidenta. Pak promluvil o Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Schwarzenberg považuje za přirozené, že spolu státy jednají. U velmocí by to mělo platit dvojnásob. Komunista Maštálka se s čestným předsedou TOP 09 výjimečně shodnul. Ale tam jejich shoda v podstatě skončila.

Kníže si není jist, jak bude vylepšování vztahů USA a Ruska vypadat. „Je známo, jak americký prezident George Wiliam Bush v Lublani pohlédl do Putinových očí a uvěřil. Já si jen pamatuju, jak nastoupil jako prezident George Wiliam Bush a prohlásil, jak Putinovi věří, ale na konci Bushova období jejich vztahy ochladly,“ zaznělo z úst českého poslance. Měl na mysli George Walkera Bushe, který byl prezidentem Spojených států mezi lety 2000 až 2008.

Dobré vztahy lze rozvíjet jen na základě vzájemné důvěry a ta podle Schwarzenberga není možná za situace, kdy Rusko zabralo část území cizího státu – totiž Ukrajiny.

„Rusko udělalo chybu, že využilo slabosti Ukrajiny a západních mocností a obsadilo část Ukrajiny, jenže si neuvědomilo, že tím ztrácí důvěru,“ varoval Schwarzenberg.

Maštálka se díval na celý problém z jiného úhlu. Důvěra se podle jeho názoru ztratila už v 90. letech 20. století v Jugoslávii, kdy bylo Kosovo odděleno od Srbska, proti vůli Srbska.

Schwarzenberg uznal, že z bombardování Srbska také nebyl šťasten. „Z Kosova jsem taky nebyl šťastný, jenže tam neexistovala jasná mezinárodní smlouva, jako byla mezi Ruskou federací a Ukrajinou a dalšími garančními mocnostmi, že se Ukrajina vzdá jaderných zbraní, ale její hranice budou nedotknutelné. A tím, že byl obsazen Krym, tak si každý teď řekne, že si jaderné zbraně radši ponechá, protože mu nezaručí nikdo nic,“ kroutil hlavou Schwarzenberg. „Rusko nemusí věřit Západu, ale mělo by ctít dohody, které samo podepsalo,“ doplnil host. Z tohoto pohledu nemá smysl západní sankce vůči Rusku zrušit.

Maštálka volal po zrušení sankcí alespoň pro politiky, aby spolu politici různých zemí mohli mluvit. Následně si šťouchl do Ukrajiny a jejího prezidenta Petro Porošenka. „Copak je to za prezidenta, za stát, který trestá vlastní občany a nevyplácí jim ani sociální dávky, na které mají nárok. Tohle je také důležité, stejně jako to, že se staráme o lecjaké projevy xenofobie, ale nevadí nám, že v Kyjevě na 1. ledna pochodují polofašistické jednotky k uctění památky Stěpana Bandery,“ kroutil hlavou Maštálka.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …