Schwarzenberg způsobil, že se teď Luboš Zaorálek trápí, říká Foldyna. Přečtěte si proč

23.03.2014 18:42

Současné dění kolem ruských aktivit na Krymu bylo podle poslance ČSSD Jaroslava Foldyny zapříčiněno nemoudrým rozhodnutím z minulosti, kdy byl uznán stát Kosovo. Od tohoto kroku přitom poslanci tehdejší pravicovou vládu zrazovali, ministr Schwarzenberg to však ignoroval. Nyní na tuto situaci doplácí současný ministr Lubomír Zaorálek.

Schwarzenberg způsobil, že se teď Luboš Zaorálek trápí, říká Foldyna. Přečtěte si proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Foldyna

„Výsledkem toho je, že Luboš Zaorálek je v těžké situaci, a věřím, že ho to trápí. Za dnešní situaci ale vinu nenese Zaorálek, nýbrž Schwarzenberg," říká Foldyna. „Prvopočátek problémů je na Balkáně a v tom, že v roce 2008 došlo k porušení mezinárodního práva. Věci nelze řešit jednostrannými diktáty,“ míní v rozhovoru pro zpravodajský server Novinky.cz.

„Dostali jsme se někam, kde to je velmi nebezpečné. Budou teď chtít změnu hranic Maďaři na Slovensku nebo Baskové ve Španělsku budou pociťovat své nároky jako více oprávněné než před Krymem? To jsme si ale měli rozmyslet dřív,“ upozorňuje.

„A místo toho, abychom se tím zabývali, tak tu bojujeme proti karikaturám Medvěda,“ varuje před slepou politikou vůči Rusku.

Poslanec Foldyna měl kvůli událostem na Ukrajině a Krymu několik střetů s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem, s nímž jej spojuje stranická příslušnost. Přitom oba dva byli proti uznání samostatného albánského státu v Kosovu. „Tenkrát jako opoziční poslanec byl proti uznání Kosova a doufám, že to tak vnímá i teď,“ říká Jaroslav Foldyna a zdůrazňuje, „že jsme se dostali do prekérní situace kvůli bývalému ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi a tomu, že nedodržel usnesení českého Parlamentu z 6. února 2008, který českou vládu vyzval, aby Kosovo neuznávala“.

Podle poslance Foldyny právě toto Schwarzenbergovo politické dědictví může za nynější schizofrenii naší zahraniční politiky, protože tehdy došlo k porušení mezinárodního práva a ignorování usnesení Parlamentu.

„Výsledkem toho je, že Luboš Zaorálek je v těžké situaci, a věřím, že ho to trápí. Za dnešní situaci ale vinu nenese Zaorálek, nýbrž Schwarzenberg,“ uzavírá Jaroslav Foldyna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…