Schwarzenberg zuřil v rádiu: Zeman pracuje pro Moskvu a poškozuje nás. Západní spojenci si říkají, co ráno zase vypil!

07.05.2018 18:51

V České republice se nervový plyn A234 typu novičok, kterým byl spáchán pokus o atentát na dvojitého agenta Sergeje Skripala, nikdy nevyráběl, ani neskladoval, reagoval na slova prezidenta Zemana, který minulý týden oznámil opak, šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Poslanec a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg z TOP 09 v rozhovoru ve Dvaceti minutách Radiožurnálu uvedl, že prezident svým prohlášením opět posloužil ruské propagandě.

Schwarzenberg zuřil v rádiu: Zeman pracuje pro Moskvu a poškozuje nás. Západní spojenci si říkají, co ráno zase vypil!
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V rámci "Expedice neuhneme 2017" představovala TOP 09 svůj volební program v Únětickém pivovaru. Zúčastnili se čestný předseda Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová a poslanec Martin Plíšek

Hned v úvodu rozhovoru se Schwarzenberg zamyslel nad tím, jak by našim zahraničním spojencům vysvětlil zdejší situaci ohledně novičoku, pokud by byl v kůži ministra zahraničí České republiky. „Jasně bych jim řekl, že bohužel zpráva, kterou prezident svévolně šíří, aby podpořil Moskvu, není úplně pravda. Protože těchto jedů je celá skupina a jed, který byl aplikován v Salisbury, je jeden z celé skupiny podobných jedů,“ zdůraznil exministr zahraničí s tím, že jsme je sice zkoumali, ale to neznamená, že jsme je vyráběli.

„To, co prezident řekl, poškodilo Českou republiku a posloužilo, a o to mu šlo, zájmu Moskvy a Kremlu. Poté to také samozřejmě vítězoslavně ohlásila mluvčí ruského ministerstva zahraničí. Máme hlavu státu pracující pro cizí mocnost,“ neudržel se Schwarzenberg, který je přesvědčen o tom, že Zemanovo počínání ohledně informování o novičoku na našem území bylo zcela úmyslné.

„Víte, on je vysoce inteligentní člověk, sice zábrany kvůli vývoji jeho nemoci u něj mizejí, ale on dobře ví, co dělá,“ řekl Schwarzenberg s tím, že jej proto prezidentovo vyjádření vůbec nepřekvapilo a v okamžiku, kdy zadal rozvědce, aby přezkoumala, zda byl u nás novičok vyráběn, mu bylo jasné, že jednoho dne vyleze se slávou, co se zde dělo.

Zeman je velmi důležitý pro ruskou propagandu, míní exministr. „Přece jen, když hlava státu – a ne každý ve světě ví, kdo je Zeman – něco prohlásí, tak se to bere vážně. To se pak prodává ve všech médiích,“ řekl a dodal, že kromě našich bezprostředních sousedů nikdo nemá tušení, jaký náš prezident vlastně je, ale jen zaznamenává, že novičok byl u nás skutečně vyráběn.

Že na Zemanova slova o novičoku bezprostředně po jejich vyřčení nereagoval a nevyvrátil premiér Andrej Babiš, mu prý nevyčítá, jelikož jako premiér v demisi má jistě jiné starosti. „Kdybych byl zlomyslný, koneckonců bych se zeptal, pro koho pracoval ve svém mládí. Ani pro něj není proto lehký úkol postavit se zájmu Moskvy,“ míní.

„Je jenom několik málo statečných jako Zeman, kteří stanou po boku Putina a podpoří ho jako hrdinu ruských dějin,“ uvedl Schwarzenberg a doplnil, že pro Putina je nejdůležitější, aby vypadal před Rusy jako velký obránce ruských zájmů a hlídal svou moc.

Na Zemanovo vyjádření na rozdíl od ruské mluvčí zahraničních věcí Schwarzenberg nezaznamenal reakce západních politiků, což má podle něj svá odůvodnění. „Podívejte se, na Západě, u našich spojenců, tam už je Zeman známý jako na vesnici fialový pes. S úsměvem na sebe pomrkávají a ptají se, co ráno vypil,“ uzavřel s tím, že tam jej dávno neberou vážně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …