Se Sobotkou tu skončí i demokracie, varuje komentátor Hvížďala

18.06.2016 19:27

Premiér Bohuslav Sobotka ohrožuje ČSSD i republiku, tvrdí komentátor Karel Hvížďala v komentáři pro Český rozhlas Plus, jejž převzal NeviditelnýPes.cz.

Se Sobotkou tu skončí i demokracie, varuje komentátor Hvížďala
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„V politice platí pravidlo: Ledacos lze ustát ignorováním malicherných konfliktů, ale pokud politik kvůli tomu, že touto taktikou ustál mnoho šarvátek, ztratí schopnost rozeznat vážné situace, v kterých musí naopak rozhodně jednat a samozřejmě i riskovat, ohrožuje tím nejen sebe, ale i svou stranu a celou zemi,“ podotýká úvodem Hvížďala. 

Podle něj sice Sobotka svou taktikou zvládl konfliktní situace s prezidentem a migrací, ale v případě vládní krize kvůli reorganizaci policie selhal.

„Mlčením přenechával příliš dlouho veškerou iniciativu svým oponentům, to znamená prezidentu Zemanovi i ministru financí Babišovi. Oba toho samozřejmě bez velké námahy využívali, aby předvedli svou sílu. Majitel hnutí ANO Babiš se ani o nic nemusel snažit: premiér mu jen přihrával. A dřív než byl konflikt dořešen, odjel do Číny,“ dodal Hvížďala s tím, že jasnou prohru Babiše však zatím nevidí. „Pokud by ČSSD ještě více propadla, v naší politické krajině by se otevřel nezdravě velký prostor pro autoritativní způsob vlády,“ dodal.

Původní text ZDE.

„Dlouhé váhání našeho premiéra, stejně jako dlouhé váhání rakouského kancléře ve věci běženců, vedlo k jeho rezignaci a našeho premiéra oslabilo. Odhalilo, že ztratil smysl pro odpovědnost, bez něhož se vládnout nedá,“ podotýká také Hvížďala s tím, že až toto občané pochopí, nastoupí populisté. Ti podle něj dokáží využít sociální rozhořčení i znechucení. 

„A pokud by si příští čtvrtek občané ve Velké Británii odhlasovali odchod z Evropské unie, povzbudilo by to silně odstředivé tendence v dalších zemích jako jsou Francie, Nizozemí, Dánsko a Česká republika,“ uzavřel Hvížďala s varováním, že v případě vystoupení České republiky z Evropské unie by to znamenalo i konec demokracie. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…