Sebevražda. Zločin v nejvyšších kruzích. Senátor Láska znovu spisovatelem

06.06.2020 21:30

RECENZE Po dvou úspěšných titulech, kterými jsou knihy "Jak se zavírají tuneláři", a především "Advokát", je tu detektivní román "Senátor". Václav Láska v něm znovu prokázal poměrně málo vídaný pozorovací talent a nekompromisní dialogy. Především ty si zaslouží patřičnou pozornost. "Advokáta" v těchto dnech vydává nakladatelství Jota, jemuž děkujeme za recenzní výtisk.

Sebevražda. Zločin v nejvyšších kruzích. Senátor Láska znovu spisovatelem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Anketa

Měly by skončit Otázky Václava Moravce?

97%
3%
hlasovalo: 25608 lidí
Václav Láska začal svoji profesní kariéru v roce 1992 jako policista. To mu bylo 18 let. Za jedenáct let služby vystudoval dvě vysoké školy a vypracoval se z pochůzkáře až na post vyšetřovatele republikového úřadu vyšetřování. Pak řady policie opustil. Své zkušenosti z práce vyšetřovatele popsal v knize Jak se zavírají tuneláři (Nakladatelství JOTA, 2003). Novou kariéru začal jako advokát. Od právního asistenta postoupil na koncipienta, posléze advokáta a v roce 2010 si založil svoji advokátní kancelář. Tu provozuje dodnes. Zážitky z pobytu v advokátním prostředí ho vedly k napsání románu Advokát (Nakladatelství JOTA, 2014). V roce 2014 byl Václav Láska zvolen senátorem za volební obvod Praha 5 a 13. A asi nepřekvapí, že i zkušenost pěti let v politice promítl do další knihy. Tentokrát s názvem Senátor.

ParlamentníListy.cz knihu přečetly za necelé dva dny a už zde je nutné podotknout, že to šlo prakticky samo. Láska umí nejen pečlivě vnímat situace a běžný život, ale má evidentně vynikající paměť. Tyto dva faktory by ovšem k úspěšné beletrii nestačily. Konkurence je obrovská. Láskova devíza je zejména na poli dialogů a kladení otázek. Málokdy si toho recenzent všimne, ale v případě Láskovy prózy lze hovořit o přímo scénáristickém podkladu. Autor používá nerozvité věty, soustředí se na detail a nezdržuje popisností, jakou můžeme spatřovat v řadě dalších děl na poli krásné literatury.

Samozřejmostí je i to, že Láska řadu osobností a partají, byť ukrytých pod pseudonymy a různými slovními hříčkami (prezident Mališ, premiér Berka, extremistický politik Čechura), zažil. Naše redakce měla v minulosti možnost hovořit s několika podnikateli, kteří s Láskou přišli do kontaktu ještě v dobách jeho policejní kariéry. Všichni se shodli na tom, že jde o velmi výstředního, avšak výjimečně chytrého člověka.

Jeho nejnovější titul vypráví o zločinu v nejvyšších kruzích.

Anketa

Hrozí v Evropě podobné nepokoje jako v USA?

89%
11%
hlasovalo: 10410 lidí
Tomáš Krása je bývalý policista, který se v prvním dílu s názvem Advokát dostal do křížku s mafiány v řadách advokátů i policistů. Ten střet se štěstím přežil. Teď se věnuje malé advokacii v Kladně. Přichází však nabídka, kterou se po chvíli váhání rozhodne přijmout. A vstupuje do světa politiky. Stává se senátorem. Velmi rychle se ale i tady dostává ke slovu jeho policejní duše. Je konfrontován se starou sebevraždou bývalého ministra. Ta by ale sebevraždou tak úplně být nemusela. Tomáš začne pátrat po tom, jak to před lety bylo. Jenže vysoko postavené politické kruhy mají enormní zájem na tom, aby se tenhle starý případ neotevíral. Pročpak asi? Tomáš odmítne dobře míněnou radu, aby do toho už „neryl“. Pustí se do objasňování dávného zločinu naplno. A tím se i dostává do války s protivníky, proti kterým dosud ještě nestál.

Po všech stránkách, aniž bychom chtěli využít freudovský lapsus, je Láskův Senátor osvěžující četbou. Nemůžeme ho dokonce ani porovnávat s autentickými memoáry Roberta Šlachty případně čerstvě vydaným románovým opusem Miroslava Macka (ODS). Láskovu knihu je nutné považovat za nepříjemnou sondu do dění ve vysokých politických kruzích a zejména pak za formu zadostiučinění. Z mnoha situací ten marast a beznaděj doslova dýchají. Co také musíme autorovi přiznat, to je nevídaná houževnatost, přímočarost a morální kredit. Negativum knihy spatřujeme především v častých zmínkách o tajných službách (BIS). Ne proto, že by byly od věci, ale proto, že si drtivá většina čtenářů nebude schopna uvědomit, jakou mocí podobné organizace disponují, a jak specifické úkoly plní. Stačí, když připomeneme dosud nevyjasněnou kauzu Nikulin

Celkový dojem z Láskova Senátora je i přes tuto drobnou výtku vynikající.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…