Sedí v Transparency užiteční idioti, nebo koupení chytrolíni, ptá se Zlámalová

15.02.2015 7:57

Analytička serveru Echo24.cz si klade otázku, proč se Rekonstrukce státu příliš nezajímá o nezávislost státních zástupců, po které platforma tolik volala před volbami. Politici přislíbili, že na tom zapracují, byli i díky tomu zvoleni, jenže po volbách to vzali do rukou po svém. A Transparency International, která se jindy hlasitě ozývá, dnes mlčí.

Sedí v Transparency užiteční idioti, nebo koupení chytrolíni, ptá se Zlámalová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kampaň do nadcházejících voleb v ulicích Prahy. Podívejte se na některé slogany

Rekonstrukce státu před volbami předložila seznam požadavků, které bude třeba prosadit, pokud to politici myslí vážně se správným chodem státu. Mimo jiné se politici, včetně politiků z hnutí ANO Andreje Babiše, zavazovali k tomu, že budou dbát na nezávislost státních zástupců.

Na Ministerstvu spravedlnosti skutečně byl připraven nový zákon o státním zastupitelství, ale dnes již odcházející ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) se podle všeho rozhodla, že zákon předělá - dostane státní zástupce zpět pod kontrolu. Ministr by totiž příště mohl mít možnost získávat informace z živých kauz či odvolat nejvyššího státního zástupce. A to se Rekonstrukci státu líbí, ptá se Zlámalová.

Kámen úrazu

Přidává reakci Pavla France z Frank Bold, jedné z částí konsorcia Rekonstrukce státu, který upozornil na to, že dohled nad touto části dohody mezi politiky a aktéry Rekonstrukce státu má na starosti Transparency International. A tady možná bude kámen úrazu. Analytička totiž připomíná, že bývalá šéfka TIC Adriana Krnáčová dnes v dresu Andreje Babiše řídí Prahu a současný ředitel David Ondračka aspiroval na křeslo ministra vnitra za Babišovo hnutí, když se debatovalo o sestavení vlády.

"Zbývá jen otázka, jestli antikorupční aktivisté pouze Babišovi v tažení k moci posloužili jako užiteční idioti s dobrou vůlí, nebo tak jako Adriana Krnáčová a David Ondračka byli ochotni nechat se koupit," ptá se v závěru autorka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…