Sedm panáků a piva, to byla snídaně. Nikdy jsem neviděl tolik ožralejch na jednom místě. Reportáž ze sjíždění Vltavy, jaká se bude těžko opakovat

24.07.2019 9:54

ParlamentníListy.cz po několikadenním oddechu přinášejí reportáž, kterou pro naši redakci nevědomky popsala parta zhruba deseti amatérských vodáků. Ti minulý týden vyrazili sjíždět Vltavu směrem k Českému Krumlovu. Se zážitky se podělili a neměli problém ani s jejich uveřejněním. Co by chtěli, je zdůraznění skutečnosti, že poslanci řeší míru alkoholu u cyklistů, zatímco na Vltavě podle jejich vlastní zkušenosti nebyl od rána střízlivý naprosto nikdo.

Sedm panáků a piva, to byla snídaně. Nikdy jsem neviděl tolik ožralejch na jednom místě. Reportáž ze sjíždění Vltavy, jaká se bude těžko opakovat
Foto: InfoPoint Vltava
Popisek: Přístav Hluboká

Podle litery zákona ten, kdo řídí vozidlo (motorové nebo nemotorové) bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo po užití jiné návykové látky, je ohrožen pokutou od 10.000 do 20.000 korun. Tato sankce platí, je-li hodnota alkoholu v těle do jednoho promile. V případě, je-li hodnota jednoho promile alkoholu překročena, může přestupce být pokutován v rozmezí od 25.000 do 50.000 korun.

V posledním roce se diskuse nad mírou alkoholu rozhořela zejména v souvislosti s cyklisty.

Za ty se mimochodem jako lev bil především senátor Ivo Valenta, když navrhoval, aby si stejně jako například v Rakousku nebo na Slovensku mohli cyklisté na cyklostezkách a silnicích III. třídy dopřát sklenku vína nebo sklenici piva. Obdobný návrh zákona již v roce 2016 schválil Senát a poslal do Poslanecké sněmovny. Poslanci však do voleb v roce 2017 zákon neprojednali, a tak byl jeho legislativní proces ukončen.

Jak to vypadá, zájem o cyklistiku mírně uvadl a do popředí letních radovánek vstoupila voda. Především pak vodáctví. V té souvislosti měly ParlamentníListy.cz možnost hovořit s větší partou vodáků, která na Vltavě pobyla zhruba pět dní a vydala se na oblíbenou trasu od Vyššího Brodu po Český Krumlov. Své zážitky prý doporučují poslat zástupcům Poslanecké sněmovny, aby „se konečně probrali a řešili věci, které jsou skutečně problematické“.

Dejme jim tedy slovo.

„Vyjeli jsme parta z Vysočiny, Pardubicka, Liberce a z okolí Českých Budějovic, jeli jsme po dvou, spali v kempech, snídali také tam a obědy mívali v restauracích. Pili jsme alkohol, u jezů si dávali pozor, převrátili jsme se mnohokrát a nakonec všechno ve zdraví přežili,“ uvedl jeden z vodáků pro naši redakci.

Za pět dnů hovoříme o litrech vína, několika lahvích tvrdého alkoholu a desítkách piv.

Co naši skupinu překvapilo, zaskočilo a na co doposud nevěřícně vzpomíná, je počet opilců. „Zaprvé je potřeba si uvědomit, že to na Vltavě poslední týdny vypadá jako na dálnici D1. Počet lidí je abnormální, neskutečný. Také je poměrně kruté zjištění, v jakém stavu pádlují. Ožralí byli všichni včetně nás. Každou chvíli narazíte na vodní bar, kde vás přidrží a kde se míchají koktejly. Nic jiného jsem tam neviděl, jen tvrdý alkohol jako základ. Měli pořád plno,“ přiblížil.

Anketa

Má se ZRUŠIT přímá volba prezidenta, jak navrhuje předseda ODS Petr Fiala?

5%
95%
hlasovalo: 21506 lidí
Kdo by náhodou neměl chuť na koktejl, ten může zastavit u barů podél břehů. Ty prý sponzoruje Božkov. „Všude se to hemžilo reklamou na tvrdý rum, myslím, že to byl Božkov Republica. Což je další věc, kterou by měli poslanci zvážit vzhledem k počtu nezletilých. Každopádně po pár hodinách bylo jasno: vodu jezdí mnoho lidí a ožralí jsou všichni, až na psy, kterých bylo také plno. Ráno pravidelně většina lidí snídá chlast včetně panáků, odpoledne se pije na březích a večer se chlastá v kempech. Jak říkám, nikdy jsem neviděl tolik opilých lidí po kupě, nikdy, ani na festivalech,“ doplnil dále.

Co se týká pozitivních zkušeností, ty jsou samozřejmě také. „Kempy byly všechny čisté, snídaně výborné, restaurace samozřejmě dražší, ale vydatné, nikdo nás nenatáhl. Hlavně u jezů všichni spořádaně čekali, a když byl někdo ve vodě, ostatní mu pomohli. Taky je nádherná krajina okolo Lipna, takže celkový dojem je vynikající. Jenom mně přijde zarážející, že se u cyklistů řeší jedno pivo, když vodáci měli snad dvě promile v průměru už od oběda, to nechápu, že nikdo neřekl nahlas, jak se chlastá. Dost lidí už popoledni usnulo, jak byli na mol,“ uzavřeli vodáci své svědectví pro ParlamentníListy.cz.

Závěrem dodejme, že mírou alkoholu v krvi u vodáků a cyklistů se Sněmovna zabývá již řadu let. Pevná pravidla jsou prozatím velmi nepřehledná. Sněmovna se má znovu sejít až v září, letošní vodácké sezóny se už případná změna pravidel ohledně alkoholu nedotkne. Podle právě uveřejněného svědectví z Vltavy je to ovšem drtivé většině vodáků jedno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…