Šéf ČEZu jednal s americkým ministrem. Temelín ale prý neřešili

27.03.2014 9:09

Včera krátce po poledni zastavila před sídlem firmy ČEZ kolona dvanácti policejních vozů se zapnutými majáky. Tentokráte se ale nejednalo o policejní zátah. Podle zjištění čtvrtečních Lidových novin to souviselo s jednáním generálního ředitele společnosti ČEZ Daniela Beneše s ministrem energetiky USA Ernestem Monizem.

Šéf ČEZu jednal s americkým ministrem. Temelín ale prý neřešili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš

Podle mluvčí energetické firmy Barbory Půlpánové se jednání, o kterém list napsal, že trvalo zhruba hodinu, uskutečnilo na žádost americké strany. Aniž by byla mluvčí listem tázána, neopomněla uvést, že se jednání netýkalo tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. A o čem se tedy hovořilo? „Pánové diskutovali o globálních energetických trendech v OECD,“ citoval list Půlpánovou.

Ministr z USA jednal také s ministrem Mládkem. Tentokrát i o Temelínu

Americký ministr ovšem nepřijel do Česka jen za šéfem energetického gigantu. Agentura ČTK informovala, že spolu s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) včera podepsali dohodu o spolupráci v civilním výzkumu a vývoji v oblasti jaderné energetiky.

Oba ministři se také zabývali rusko-ukrajinskou krizí a energetickou bezpečností, břidlicovým plynem a možností jeho vývozu z USA do zemí EU. Diskutovali i o nové dohodě o transatlantickém obchodním a investičním partnerství.

„ČR hledá v zájmu bezpečnosti dodávek jak alternativní dopravní trasy ruského plynu, tak i jiné dodavatele plynu. Uvítala by proto též export zemního plynu z USA do Evropy, jenž by přispěl ke zvýšení globální energetické bezpečnosti, diverzifikaci dodávek a rozšíření tržních příležitostí. Máme proto zájem na zjednodušení procedury exportu plynu z USA do Evropy a jeho odběru za konkurenceschopnou cenu," upozornil ministr.

Mládek a Moniz hovořili rovněž o dostavbě jaderné elektrárny Temelín, kde je americká společnost Westinghouse jedním z uchazečů o dodávky zařízení. Dalším bodem jednání byla informace o projektu vzájemné spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje vysokoteplotních reaktorů IV. generace.

Tendr na dostavbu Temelína bude asi zrušen

Soutěže o dostavbu dvou bloků Temelína se účastní také česko-ruské konsorcium MIR.1200. Dalšího uchazeče, francouzskou Arevu, předloni z tendru ČEZ vyřadil s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce. Mládek nedávno v České televizi uvedl, že pravděpodobnější variantou tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín je v současnosti jeho zrušení. O tendru rozhodne firma ČEZ, role vlády podle Mládka spočívá v rozhodnutí o případných garancích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…