Šéf ČLK Kubek řádil u Jílkové. Schytali to od něho Heger i nepřítomný Babiš

09.04.2015 22:51

České zdravotnictví se potýká s nedostatkem peněz. Lékaři často odcházejí do zahraničí, kde dostanou vyšší platy, a čeští pacienti pak musejí za lékařem cestovat i pětatřicet minut autem. Co s tím? Nejen tato otázka se řešila v pořadu Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové. Prezident České lékařské komory Milan Kubek se v debatě ostře opřel do ministra financí Andreje Babiše (ANO) a exministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09).

Šéf ČLK Kubek řádil u Jílkové. Schytali to od něho Heger i nepřítomný Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková

Hledáte lékaře specialistu? A hledáte ho už tak dlouho, že z toho začínáte být zoufalí? Pak byl právě pro vás určen čtvrteční díl pořadu ČT Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové, kde se řešila nejen tato palčivá otázka. Dorazili sám ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), jeho předchůdce v úřadu Leoš Heger (TOP 09), přednosta Neurochirurgické kliniky FNKV Pavel Haninec, prezident České lékařské komory Milan Kubek, starosta města Aš Dalibor Blažek, Ondřej Dostál z Platformy zdravotních pojištěnců.

Musíme se spoléhat na seniory, posteskl si Kubek

Starosta Blažek prý už dlouho hledá několik lékařů pro své město. „V Aši pamatujeme doby, kdy před pětadvaceti lety fungovaly nemocnice i ambulance. Nemocnice ukončila svoji činnost, čemuž v rámci slučování rozumíme. Dnes je situace taková, že v Aši máme pět cizinců, kteří léčí, s nimiž se mnohdy jen těžko domluvíme, ale jsme za ně rádi. Aš představuje spádovou oblast pro 18 tisíc lidí,“ postěžoval si s tím, že všude slyší, že doktorů zkrátka není dostatek.

Ministr Němeček vidí problém jinde. Kde? „Praktičtí lékaři chtějí zůstávat ve velkých městech, jako jsou Praha, Brno a jiné. Jiná města by se měla pokoušet motivovat lékaře, aby se přestěhovali,“ uvedl ministr. Starosta kontroval, že politici řeší především poplatky – kdo komu odpustí 30 korun – a už neřeší to, že v mikroregionech lékaři nejsou. Němeček uznal, že to je problém, ale trval na tom, že celkově je kupříkladu praktických lékařů dost.

V tu chvíli se ozval Kubek. „Není pravda, že bychom lékařů měli dost. Máme jich nedostatek a jsme stále závislejší na práci seniorů,“ pronesl Kubek. Česká republika totiž není uzavřeným akváriem, pohybujeme se v tržním prostředí a čeští lékaři jezdí raději pracovat do Německa, kde si zkrátka vydělají mnohem víc. Exministr Heger k tomu dodal, že s tímto problémem se potýkají i další země. Prezident ČLK se ale na Hegera obořil, že problém je kvůli ministerské vyhlášce, která byla sepsána ještě za jeho ministrování. Vyhláška praví, že dojezdová vzdálenost k lékaři na úrovni 35 minut autem je v pořádku. Heger se bránil: „V jiných sférách se říká, že za všechno může Miroslav Kalousek, ve zdravotnictví za všechno můžu já.“

Do debaty se znovu vložil ministr Němeček. Vláda se postupně snaží zvyšovat platové ohodnocení lékařů. „Ale nemůžeme ze dne na den zvyšovat platy o desetitisíce. My jsme u vyjedeného krámu, snažíme se to změnit, a to i tak, že se snažíme měnit vzdělávací systém,“ upozornil Němeček.

Kubek mu dal zapravdu. Prý se snaží. A navíc se musí potýkat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), který tvrdí, že zdravotnictví je černá díra. „Tím mě jako lékaře ministr hluboce uráží, protože zdravotnický systém je velmi efektivní, bohužel je efektivní na úkor lékařů a sester,“ zaznělo od Kubka.

Žijeme v tržním prostředí a lékaři odcházejí za lepším

Starosta Aše ale konstatoval, že platy českých a německých lékařů se nesrovnají nikdy, ovšem podle jeho názoru bylo chybou rušit zdravotnické poplatky, které představovaly další zdroj peněz. Problém vidí i v tom, že mezi lékaři dnes není konkurence a oni nejsou motivováni jít do regionu, jakým je např. Aš. Roli by tu mohly sehrát i pojišťovny, které by mohly práci lékařů v kritických mikroregionech lépe platit. Němeček znovu uznal, že tu jsou problémy. „Ale ministr nemůže dělat zázraky,“ poznamenal. Situaci se snaží řešit postupně.

Do debaty vstoupil i Haninec, který také poukázal na peníze. „Žijeme v tržním prostředí, a když ke mně nastoupí mladý lékař, tak u mě zůstane dva měsíce a pak odejde do zahraničí, kde mu nabídnou třikrát tolik. Mladí lidé chtějí něco dokázat a nezůstanou u nás,“ posteskl si Haninec.

Následně se hosté věnovali vzdělávání lékařů. Ministr Němeček konstatoval, že je třeba systém atestací lékařů postavit zpátky na nohy a vzdělávací cyklus by se měl zkrátit. S tím ale nesouhlasil Heger. „Když se to zkrátí, tak si myslím, že v některých oborech přestaneme mít lékaře kompatibilní s Evropou. Medicína se vyznačuje komplikovaností, lékaři by měli být vzděláni komplexně," varoval Heger před změnami.

Prezident ČLK kontroval, že v Německu vystačí s mnohem menším počtem atestací než v Česku. Nebude ale hrozit, že české občany nebudou léčit nedostatečně kvalifikovaní lékaři. Ministr Němeček ale uklidňoval diváky, že mladí lékaři pracují v českých nemocnicích pod dozorem zkušenějších lékařů. Bez atestace zkrátka nebude možné, aby lékař pracoval bez dozoru staršího kolegy.

Bez slovníku se už český pacient často neobejde

A do debaty znovu zasáhl starosta Aše. Nesmíme prý zapomínat ani na vzdělání sester. Dnes odcházejí sestry s maturitou do Německa, tam si udělají půlroční jazykový kurz, který jim stačí, a zůstanou v Německu. V pohraničním regionu nám prý dnes chybí sto sester. A co s tím bude dělat ministerstvo, ptala se Jílková. „Zase za všechno může ministr, který je rok ve funkci,“ kroutil okamžitě hlavou Němeček. Doplnil však, že dnes sestra s vysokoškolským diplomem může dělat určité jednoduché úkony za lékaře.

Do debaty se vložil znovu také Heger. „Když člověk nedělá to, co chce ČLK, prostě naráží,“ postěžoval si. Kubek kontroval, že sestry narážejí na šílený zákon, díky němuž se dnes mnozí pacienti v nemocnicích bez slovníku nedomluví. Systém se potýká právě s tím, že se po sestrách vyžaduje vysokoškolské vzdělání, což bylo zakotveno v roce 2004, tedy za vlády ČSSD. Prezident ČLK Hegerovi vyčetl, že s tím během své ministrování nic neudělal.

V závěru si postěžovala postarší paní, že jako důchodkyně vydává obrovské finanční částky za léky. „Měla jsem střevní chřipku a jen během deseti dnů jsem zaplatila 600 korun,“ konstatovala. Heger k tomu podotkl, že by lékaři měli předepisovat pro pacienty efektivní léky, což nejsou vždy ty nejdražší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…