Šéf Československého praporu Marek Obrtel: Pokud státní struktury nepůjdou proti zájmům státu, jsme na jedné lodi

05.07.2015 16:00

Podplukovník ve výslužbě a šéf organizace Českoslovenští vojáci v záloze proti válce plánované velením NATO Marek Obrtel promluvil na propagačním videu své organizace o budoucnosti.

Šéf Československého praporu Marek Obrtel: Pokud státní struktury nepůjdou proti zájmům státu, jsme na jedné lodi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Obrtel

Obrtel, který před časem otevřeně vystoupil proti NATO, na videu promluvil o schůzce Československých vojáků v záloze proti válce v Hradci nad Moravicí, s tím, že se jim po půlročním úsilí povedlo vytvořit deset krajských uskupení. „Z toho je pět českých, tři jsou moravská a dvě slovenská,“ upřesnil a dodal, že do této schůzky vázla spousta věcí, co se týče vzájemné komunikace.

Zároveň uvedl, že i když dal svou vedoucí funkci všanc, byl v roli šéfa potvrzen, což ho na jednu stranu těší, ale na druhou to znamená, že bude pokračovat jeho časová vytíženost. Obrtel zároveň uvedl, že se na schůzce domluvilo, že se organizace bude oficiálně jmenovat Československý prapor, přičemž jednotlivá krajská uskupení budou nazývána rotami. „Dále jsme se dohodli na velitelských kompetencích, řekli jsme si, kam až sahají roty, ale i to, jak chceme komunikovat navenek,“ řekl v promluvě a dodal, že je zapotřebí zlepšit hlavně PR prezentaci, protože je organizace málo známá.

„Co se týče našich cílů, ty čiší, tedy doufám, už z názvu,“ podotkl Obrtel k názvu Českoslovenští vojáci proti válce. Dále uvedl, že se v organizaci určitě budou zabývat i problémem nežádoucí a nezákonné imigrace, což pro ně sice není úplně na pořadu dne, ale možná bude nutnost zásahu. „Co se týče organizačních věcí dovnitř jednotky, probírali jsme výcvik, vzájemné spojení, ale i třeba logistické zabezpečení. Jednotlivé roty budou pracovat podle svých možností, některé se budou tedy věnovat více výcviku a některé naopak koncepční práci,“ sdělil.

Organizace podle něj přibývá na síle, je jednotná a organizační setkání bylo podle podplukovníka, který na svůj protest proti NATO vrátil všechny medaile, naprosto zlomové. „Bál jsem se, že přestaneme fungovat, kdybychom si z tváří do tváře řekli, že naše cíle jsou rozdílné a že někdo to vidí tak a někdo onak, mohla naše iniciativa zaniknout,“ promluvil Obrtel ke svým nyní už zbytečným obavám.

Trváme na dodržení Washingtonské smlouvy

Jeho organizace se prý nebrání žádné dlouhodobé spolupráci s politickými subjekty či hnutími, ale zároveň nechce být jejich součástí. „Myslím si, že se spolupráci s podobnými uskupeními nevyhneme, ale nechceme být nikoho součástí,“ uvedl a dodal, že pokud se shodnou na platformě míru, nevidí žádný problém. S úsměvem na tváři také vyvrátil, že je jeho organizace nějakou nekalou silou, která má vystupovat proti oficiálním složkám státu, jako jsou armáda či policie. „Nebráním se ale pozvat k nějaké případné diskusi odpovědné organizace státu. Klidně bych si s nimi dal i nějaký duel, kde si řekneme, jak chtějí řešit hrozby války,“ nastínil s tím, že Československý prapor rád přispěje k řešení problémů.

„V jednom článku jsem napsal, že kromě dodržování a naplánování svých přísah trváme na naplnění Washingtonské smlouvy, zejména článku jedna (smlouva z roku 1949 o založení NATO; článek jedna říká, že se smluvní strany zavazují, jak je uvedeno v Chartě OSN, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být účastny, mírovými prostředky, tak aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, pozn. red.), a pokud naši politici  budou dbát na to, aby ta smlouva v rámci našeho členství v NATO byla naplňována, jsme v podstatě na jedné lodi,“ uvedl Obrtel na videu, podle kterého chce jeho organizace jen bránit svoji vlast, rodiny a domovinu vůči rizikům, která jsou. „Ani od oficiálních struktur se nijak nedistancujeme. Tedy pokud samozřejmě nebudou takové signály, že oficiální struktury šly proti zájmům tohoto státu,“ dodal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…