Šéf Erste Group: Pokud se země jako Česko nepřipojí k bankovní unii, hrozí rozpad EU

31.01.2014 12:06

Česko by mělo vstoupit do bankovní unie, prohlásil v rozhovoru pro Hospodářské noviny šéf Erste Group Andreas Treichl. Když se nebude Evropa víc propojovat a nevytvoří společné fondy na pomoc slabším, nevydrží pohromadě. „Vstup do této unie sice není pro Česko otázkou nejbližších dvou nebo tří let, ale nakonec to bude nutné," uvedl Treichl.

Šéf Erste Group: Pokud se země jako Česko nepřipojí k bankovní unii, hrozí rozpad EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Pokud by se Česká republika připojila k bankovní unii, musela by stejně jako ostatní země přispět třeba na záchranu bank a vkladů v zemích, které by měly problémy. „Pokud chcete být součástí Evropy, budete muset dlouhodobě sdílet některé náklady i se Španělskem či Itálií," konstatuje Treichl.

Hrozí rozpad Evropské unie

Podle něj nelze jen brát evropské peníze. „Je to jako manželství, ani v unii se nedá žít odděleně. Jinak přijde rozvod," říká a varuje, že pokud se k projektu bankovní unie některé země včetně Česka nepřipojí, v krajním případě to může vést dokonce až k rozpadu EU.

„Podle mého je třeba se toho zúčastnit. Když totiž v několika příštích letech do tohoto projektu nebudou chtít jít ekonomicky docela silné země s dobrým růstovým potenciálem, jako je právě Česká republika nebo Polsko, bude to nakonec pro celý projekt bankovní unie problém. Je to totiž otázka budoucnosti Evropy. Jde o to, jestli se Evropská unie vydá spíše cestou hlubší integrace, nebo se rozpadne," prohlásil Treichl.

Bankovní unie znamená podle vysvětlení deníku společný dohled nad bankami a také společný fond, který by v případě nouze mohl pomoci velkým bankám, jejichž krach by znamenal ohrožení celého evropského finančního systému.

Politici musí lidem vrátit naději a víru

Zároveň je úkolem bankovní unie zvýšit důvěru investorů a spotřebitelů v celou evropskou ekonomiku. „Bylo by ovšem potřeba zrychlit ekonomický růst," podotýká šéf Erste Group. Pak by se prý státy snadněji vzdávaly své suverenity ve prospěch Evropy.

Za problém označuje to, že lidé ztratili víru v lepší budoucnost a bojí se investovat a utrácet. „Je třeba obnovit naději lidí, ale to nemohou udělat banky, to musí udělat politici," konstatuje v rozhovoru pro HN Treichl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…