Šéf Lidových novin si pustil ČT. A raději to vypnul, protože...

07.02.2014 8:42

Pořad ČT art Tečka páteční noci sklízí další kritiku. Po předchozích problémech, které řešila i Rada České televize, si na jeho obsah stěžuje i šéfredaktor Lidových novin István Léko. Díl pořadu, který byl tentokrát vysílán z Brna, nezhlédl ani celý, raději nakonec televizi vypnul.

Šéf Lidových novin si pustil ČT. A raději to vypnul, protože...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Šéfredaktor Lidových novin si pořad ČT art, který divákům slibuje zajímavé hosty, živou muziku a dobrou společnost, pustil minulý pátek večer. Zarazilo ho už vystoupení první kapely, jejíž název „Piča z hoven" je podle Léka šílený. Navíc toho muzikanti prý ani moc nepředvedli. „Podprůměrné schopnosti a nulové charisma. Od kapely s tímto názvem jsem čekal větší vzrušení než tuctovou stylizaci," shrnul svůj názor novinář.

Po vystoupení této hudební skupiny se Léko věnoval raději své e-mailové schránce, ale zpozorněl ve chvíli, kdy se na obrazovce objevil další host - „alternativní léčitel". Ten byl od pasu nahoru nahý a bosý, z diváků měl prý vypudit negativní energii. „Koulel očima, obracel je v sloup a drmolil cosi německy," popisuje šéfredaktor ve svém komentáři.

Tento díl na internetu chybí. Diváci podle Léka o nic nepřijdou

„Něco podobného se v televizích, natožpak veřejnoprávních, často nevidí a třeba říci naštěstí," konstatuje Léko. Další pozvaný, docent brněnské Fakulty výtvarných umění VUT Václav Stratil, kterému studenti říkají děda, prý rozhodil i předchozího hosta. A to zpěvem svého šlágru „Sieg heil, baby" a zejména následným prohlášením, že má rád Adolfa Hitlera jako člověka.

„Napadlo mne, jestli tuto hlášku neměl docent děda vymyšlenou exkluzivně pro týden, kdy jsme si připomněli den památky obětí holokaustu, ale to bych ho asi přecenil," píše s nadsázkou Léko.

Po tomto zážitku měl prý šéfredaktor „kulturních podnětů" dost a televizi vypnul. Když se o tento „mohutný zážitek" chtěl podělit s kolegy v práci, zjistil, že v televizním archivu tento díl chybí s odvoláním na chybějící autorská práva. „Koneckonců diváci vůbec o nic nepřijdou, i když je fakt, že tolik křečovité snahy šokovat za každou cenu, hlouposti, neumětelství a bizarností se pohromadě často nevidí," píše kriticky Léko.

Problémy s pořadem se objevily už v minulosti

Nutno dodat, že tento díl pořadu Tečka páteční noci není prvním kontroverzním dílem. Už v lednu se jedním z prosincových dílů zabývala Rada České televize. Podle radního Petra Koutného pořad porušil zákon o České televizi, především jeho ustanovení o veřejné službě. Pozastavil se také nad obhajobou pořadu ze strany televize.

V tomto díle zpěvák alternativní skupiny Vanessa v přímém přenosu na stanici ČT art údajně šňupal kokain a dávil se prstem ke zvracení. „Pořad je jako jedna z mála tuzemských talk show vysílán živě, v čemž spočívá jeho kouzlo, ale jsou zde i rizika s živým vysíláním spojená. I proto je zařazen do programu až po jedenácté hodině a včerejší vydání bylo označeno i hvězdičkou. Vanessa je bezesporu kontroverzní hudební počin, který má ale své místo na českém kulturním poli, stejně tak jako například spirituální kultura a její současné podoby, které se bude Tečka věnovat v některém z dalších vydání," sdělila novinářům mluvčí televize Alžběta Plívová.

Stanici zaměřenou na kulturu ČT art spustila Česká televize loni 31. srpna. Střídá se na jedné vysílací frekvenci s dětským programem ČT :D. ČT art se už od svého spuštění potýkal s kritikou. „Největším problémem ČT art je fakt, že jej Kavčí hory pojaly jako odkladiště pořadů, které snižovaly sledovanost ČT2, ale ČT je v rámci své služby veřejnosti vysílat musí," uvedl pro iDnes.cz publicista Jan Potůček ze serveru Digizone.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…