Šéf NATO přesvědčoval z novin, že musíme zůstat v Afghánistánu

01.12.2018 21:18

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro deník Právo na serveru Novinky.cz sdělil, jak jedině se může situace v Afgánistánu vyřešit. NATO se prý v Afghánistánu nevrátí k bojové misi, je ale klíčové, aby pomáhalo afghánským bezpečnostním silám. „Mise v Afghánistánu je i v našem zájmu,“ zdůraznil a nezapomněl vyzdvihnout úsilí České republiky.

Šéf NATO přesvědčoval z novin, že musíme zůstat v Afghánistánu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

Úvodem Stoltenberg ocenil práci a nasazení českých vojáků v Afghánistánu. Velmi ho zarmoutilo, že v Afghánistánu od léta zemřeli čtyři čeští vojáci. „Každá taková ztráta je tragická nejen pro pozůstalé, ale také pro domovské země a pro celou Alianci,“ řekl.

V říjnu jeden z těchto vojáků zahynul rukou Afghánce ve vládní uniformě. „Nemůžeme nikomu dovolit, aby poškodil důvěru, která byla vytvořena během let mezi Afghánistánem a NATO,“ sdělil a dodal, že již byla přijata opatření při cvičeních, ale měli bychom mít na paměti, že počet těchto incidentů je velmi nízký.

Zdůraznil, že situace v Afghánistánu je stále velmi složitá. Rozhodnost NATO pokračovat  ve výcvikové misi je podle jeho slov ale pevná. „A to prostřednictvím účinných a odolných afghánských bezpečnostních sil a institucí, jimiž můžeme zaručit, že se Afghánistán znovu nestane útočištěm mezinárodního terorismu, který ohrožuje naši bezpečnost,“ uvedl.

A jak jsou na tom afghánské bezpečnostní síly v současné době? Vykonávají prý již plnou bezpečnostní odpovědnost po celé zemi. „Dělají to, co před pár lety dělalo víc než sto tisíc vojáků zemí NATO a partnerských zemí. Ochránily říjnové parlamentní volby, první zcela organizované afghánskými úřady,“ upřesnil Stoltenberg a zmínil, že také prokázaly, že Afghánci jsou navzdory hrozbám Tálibánu rozhodnuti uplatnit svá ústavní práva a přispět k budoucnosti své země.

„Konkrétně afghánské síly také uskutečňují útočné operace, jimiž udržují pod tlakem teroristické skupiny a znemožňují Tálibánu dosáhnout strategického cíle obsadit provinční a oblastní střediska. A prokázaly obrovský pokrok, pokud jde o zlepšení jejich zvláštních jednotek, které nyní čítají dvacet tisíc vojáků,“ doplnil.

Tálibán by měl podle Stoltenberga na základě toho pochopit, že pokračovat v boji je již nesmyslné a kontraproduktivní, a přímo se to dotýká afghánských spoluobčanů. „Tálibán musí zasednout k jednacímu stolu, usilovat o mírové řešení konfliktu a přestat zabíjet nevinné civilisty,“ dodal Stoltenberg.

Původní zdroj ZDE

Je tak třeba dál podporovat afghánské bezpečnostní síly a vládu národní jednoty v jejich úsilí. „Je to klíčové pro to, aby bylo možné sjednat politické řešení a předejít tomu, aby se Afghánistán opět nestal útočištěm mezinárodního terorismu,“ řekl. Zopakoval, že je to v našem zájmu, jelikož stabilnější Afghánistán znamená víc bezpečnosti v našich vlastních zemích.

Stoltenberg vyzdvihl dlouhodobý příspěvek České republiky k společnému úsilí v Afghánistánu. „Jste vynikajícím příkladem odhodlaného spojence. Navzdory tragickým ztrátám navýšila letos česká vláda početní stav svého kontingentu o devadesát vojáků, čehož si hluboce cením,“ sdělil s tím, že to je zásadní rozhodnutí, které ukazuje, že Aliance neustoupí násilí povstalců a mezinárodnímu terorismu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…