Šéf ODS Fiala: Babiš nás do vlády nepotřebuje

21.12.2017 12:00

Předseda ODS Petr Fiala tvrdí, že premiér Andrej Babiš (ANO) jeho stranu k vládě nepotřebuje. Uvedl to v rozhovoru pro iDnes.cz, kde mimo jiné také oznámil konec Demokratického bloku.

Šéf ODS Fiala: Babiš nás do vlády nepotřebuje
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Fiala v rozhovoru mimo jiné uvedl, že Babiš se opírá hned o dvě koalice – o SPD a komunisty či o ČSSD a lidovce. Fiala se však ani neobává předčasných voleb. Jediné, co nechce, je, aby se tu opakovala situace Rusnokovy vlády bez důvěry. 

Důvěru menšinové vládě 10. ledna pak Fiala striktně odmítl. „Jasně jsme to řekli a důvody pojmenovali. Menšinová vláda má být až poslední pokus, ne začátek vyjednávání. Necítíme mandát od voličů, abychom podporovali jednobarevnou vládu Andreje Babiše. Máme rozdíly programové i další,“ poznamenal Fiala. 

Za nenormální pak považuje Fiala skutečnost, že Babiš má již de facto slíbený druhý pokus od Miloše Zemana. „Dostal vlastně bianco šek,“ poznamenal Fiala s tím, že je jasné, že Babiš může být premiérem i potřetí, neboť předsedou Sněmovny je Radek Vondráček z hnutí ANO. „O to důležitější jsou prezidentské volby,“ zmínil jasně Fiala.

Fiala v lednu bude obhajovat post předsedy ODS na kongresu strany. Protikandidáta zatím nemá. „Řekl bych, že atmosféra v ODS je taková, že členové podporují naši povolební strategii. Všichni vidí, že vystupujeme jednotně,“ podotkl Fiala. 

Závěrem se pak Fiala vyjádřil k prezidentským volbám, do nichž strana nepostavila vlastního kandidáta, napůl však podpořila Mirka Topolánka. Co sám Fiala? „Je to tajná volba. A já kouzlo tajné volby budu respektovat. My jsme se o něm vyjádřili, že to je jediný kandidát s politickou zkušeností. Nepodpořili jsme žádného kandidáta, jenom jsme jasně formulovali náš cíl, aby nebyl Miloš Zeman dál prezidentem. Budeme mít kongres ve chvíli, kdy budou známy výsledky prvního kola,“ odvětil bez podrobností Fiala. 

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…