Šéf ODS v České televizi: Nikdo mi to teď nevěří, ale my ty volby zase budeme vyhrávat

23.10.2014 20:16

ODS bude znovu vyhrávat volby. A pokud ponese vládní odpovědnost, ráda by výhledově zavedla jednotnou sazbu DPH na úrovni 15 procent. Nejen tato slova pronesl současný šéf strany Petr Fiala, který ostře zkritizoval vládu za zavedení třetí sazby daně a nit suchou nenechal především na hnutí ANO. Uskupení Andreje Babiše prý krok za krokem realizuje levicově populistickou politiku.

Šéf ODS v České televizi: Nikdo mi to teď nevěří, ale my ty volby zase budeme vyhrávat
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala na besedě s občany ve Dvoře Králové

Předseda ODS Petr Fiala ve čtvrtečním Interview ČT24 nenechal na vládě nit suchou. Třetí sazba daně, kterou vláda zavedla, prý komplikuje lidem život a byla úplně zbytečná, zvláště s přihlédnutím k tomu, že i její dnešní tvůrci připouštějí, že jde o dočasný krok. „Toto je nesystémový krok, který zkomplikuje život podnikatelům a živnostníkům,“ podotkl. „Nepomůže to nízkopříjmovým skupinám, pomůže to spíše těm bohatším,“ pokračoval předseda. Jak k tomu došel? Lidé s vyššími příjmy více utrácejí.

ODS v tuto chvíli navrhuje ponechání dvou sazeb a pokud by byla u vlády, ráda by postupně došla k jediné sazbě DPH na úrovni 15 procent. K tomu prý ale bude dlouhá cesta. Na druhé straně přivítal navrácení slevy pro pracující důchodce. Obratem však přidal jedno varování. Od určité výše výdělku penzistů vláda předpokládá zdanění důchodů.

Tady platíme peníze zbytečně

Následně došlo na kritiku rozpočtu a ministra obrany Martina Stropnického (ANO). „Vláda nám říká, že rozpočet na příští rok je proinvestiční, ale on investiční není. V tuto chvíli bychom měli snižovat deficity a investovat. Ale to by nám nemělo být jedno. Všichni platíme peníze ze svých kapes na dluhovou službu a platíme je úplně zbytečně,“ zdůraznil Fiala.

V pořadu se předseda ODS zastal své kolegyně ze sněmovny Jany Černochové, která se ostře opřela do ministra obrany Martina Stropnického (ANO), který v seriálu Kriminálka Anděl údajně dehonestoval české vojáky sloužící na zahraničních misích.

„Možná to někomu připadá jako banalita, ale ono to vypovídá o stavu naší politické kultury. Jestliže se stanu ministrem, tak musím přijmout také určité závazky a jiné aktivity omezit,“ upozornil Fiala. Není důvod, proč by na to Jana Černochová nemohla upozornit. Dodal k tomu, že hlavní podnět vzešel od vojáků, kterým se postup ministra v seriálu nelíbil.

Spolupráce s ANO a strategie v ODS

Před kamerami se pak Fiala zostra vypořádal s Babišovým hnutím ANO. „ANO dělá jeden krok za druhým, kterým ukazuje, že je spíše levicově populistickou stranou,“ zdůraznil. Fiala je připraven spolupracovat s demokratickými subjekty, které budou ochotny realizovat rozumnou politiku blízkou ODS. Tato definice spolupráci s ANO v tuto chvíli vylučuje.

Fiala klade spíše důraz na posílení ODS. „Tak, jak mi nikdo nevěřil, že zachráním ODS, a stalo se, tak mi teď nikdo nevěří, že zase budeme vyhrávat volby, ale my je vyhrávat budeme,“ prohlásil Fiala. Má prý jasnou strategii, jak ODS vrátit silnou pozici v našem stranickém systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…