Šéf OSN se může kvůli uprchlíkům „utelefonovat“. Toto vzkázal i do Česka

08.09.2015 21:27

Podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna většina z běženců proudících do zemí Evropské unie prchá před válkami a násilím a má právo požádat o azyl. Evropa by prý měla k uprchlíkům přistupovat humánně a důstojně. Vrcholný činitel Organizace spojených národů k tomu telefonicky vyzval představitele řady evropských zemí včetně Česka.

Šéf OSN se může kvůli uprchlíkům „utelefonovat“. Toto vzkázal i do Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální tajemník OSN Pan Ki-mun

„Generální tajemník zdůraznil individuální i kolektivní odpovědnost evropských států přistoupit (k otázce uprchlíků) humánně a zodpovědně, přičemž vzal v úvahu výzvy, které to představuje pro některé členské země,“ uvedl mluvčí OSN Stéphane Dujarric.

Pan v posledních dnech po telefonu mluvil s lídry České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska, Německa, Řecka a Rakouska, řekl mluvčí agentuře AFP. Neupřesnil ale, které představitele oslovil. Šéf OSN prý ocenil snahu některých zemí přijmout velké množství migrantů a zdůraznil, že by politici neměli dávat najevo, že chtějí ve svých zemích přijmout pouze vyznavače určitého náboženství.

Vysocí představitelé některých ze zmíněných zemí, například Slovenska či Polska, dali najevo, že by na svém území preferovali pouze křesťanské uprchlíky ze Sýrie, a nikoli muslimy. Část evropských politiků pro změnu tvrdí, že většina z uprchlíků přichází do Evropy z čistě ekonomických důvodů.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky dnes zveřejnil odhad, podle něhož se během letoška a příštího roku přeplaví přes Středozemní moře k evropským břehům 850 000 běženců. Letos se to zatím povedlo 366 000 lidí ze 400 000 odhadovaných pro celý rok. V příštím roce by jich podle OSN mělo být ještě o 50 000 více.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…