Šéf Senátu v pondělí oznámí termín přímé volby prezidenta

25.09.2012 15:44

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) vyhlásí termín přímé volby prezidenta v pondělí 1. října. Oznámila to jeho tisková tajemnice. Ve stejný den nabude účinnosti ústavní novela a prováděcí zákon k přímé volbě hlavy státu. Štěch už dříve řekl, že lidé by si měli nástupce Václava Klause vybírat buď 11. a 12. ledna, nebo o týden později, tedy 18. a 19. ledna.

Šéf Senátu v pondělí oznámí termín přímé volby prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

"Pro jeden z těch termínů se rozhodnu," řekl počátkem srpna předseda Senátu, který má podle ústavní novely termín stanovit. Podotkl, že případné druhé kolo volby, do kterého by postoupili dva finalisté, se uskuteční až za dva týdny po kole prvním. Přiblížilo by se tak k "hraničnímu" termínu 6. února, do kterého se má volba konat, poznamenal.

Stanovení termínu volby je důležité i pro samotné kandidáty kvůli určení dalších volebních lhůt, například termínu pro odevzdání přihlášky nebo harmonogramu volební kampaně. Pokud by vybírání hlavy státu začalo 11. ledna, přihlášky by museli odevzdat nejpozději 6. listopadu. V případě pozdějšího termínu by měli čas do 13. listopadu, tedy ještě týden navíc. Kandidáti bez dostatečné parlamentní podpory budou muset k přihlášce dodat petici na podporu jejich kandidatury s nejméně 50.000 podpisy.

Prezidentským kandidátům se dostane prostoru v médiích

Zákon počítá s tím, že uchazeče o prezidentský úřad bude moci navrhnout nejméně 20 poslanců nebo aspoň deset senátorů. U ostatních bude podpisy pod podpůrnou peticí kontrolovat ministerstvo vnitra. Do 23., případně 30. listopadu by rozhodlo o registraci kandidátů, kteří splnili podmínky pro zvolení.

Prezidentští adepti budou mít zdarma vyhrazen až šestihodinový prostor v České televizi a v Českém rozhlase. Obě veřejnoprávní média jejich volební spoty začnou vysílat 16 dní před volbou, tedy buď už 26. prosince o druhém vánočním svátku, nebo den po Novém roce. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…