Šéf Svobodných by nejradši zrušil všechny daně. Pak Drtinovou přesvědčoval, že je čestný

22.10.2013 19:41

Předvolební průzkumy věští Straně svobodných občanů zisk, který se pohybuje na hranici vstupu do Poslanecké sněmovny či lehce pod ní. „Pro nás by nemělo smysl jít hned do vlády. Byli bychom ochotni podpořit nějakou menšinovou vládu, ovšem za dodržení jasně vymezených podmínek,“ prohlásil předseda strany Petr Mach v pořadu Interview Daniely Drtinové na ČT 24.

Šéf Svobodných by nejradši zrušil všechny daně. Pak Drtinovou přesvědčoval, že je čestný
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Mezi tyto podmínky by podle Macha patřilo zrušení podstatného počtu úřadů, výjimku ze zavedení eura a vyrovnání státního rozpočtu. „Cítím, že dostaneme pět procent a do sněmovny se dostaneme,“ věří.

A proč by lidé měli vhodit do urny lístek právě s názvem jejich strany? „Nejsme staré tváře, přicházíme do politiky z toho důvodu, že jsme neměli koho volit a myslím si, že tenhle pocit má více lidí. Navíc jsme jediní, kteří předkládají konkrétní kroky pro omezení politické moci,“ nechal se slyšet Mach.

Jedním z důležitých bodů programu Strany svobodných občanů je prosazení referenda o vystoupení z Evropské unie. Vadí jim prý totiž obrovské množství nejrůznějších regulací a daní, které Brusel nařizuje, negativně se stavějí i k systému dotací. Minimálně by si přáli vyburcovat budoucí vládu, aby nepřijala euro.

„To je však jeden důvod, proč Evropskou unii opustit. Existuje ještě mnoho dalších,“ poznamenal Mach a připomněl spor o pomazánkové máslo. Naopak za pozitivní považuje volný obchod a cestování napříč evropskými zeměmi, proto i po odchodu z EU by si přál toto zachovat.

Politik se musí učit, jak odolávat pokušení moci

Svobodní jsou známí i svým kritickým postojem k mnoha daním, které lidé musejí odvádět. „Nejraději bychom zrušili všechny daně, protože každá je svým způsobem nespravedlivá. Ale to nejde, stát musí fungovat. Tak bychom chtěli zrušit alespoň tu podle nás nejhorší,“ prohlásil s tím, že Svobodní budou bojovat za zrušení daně z příjmů fyzických osob. Zatímco totiž jiné strany hovoří o navýšení příjmů státního rozpočtu, oni chtějí opak – méně peněz pro stát a více v kapsách občanů.

Dalším důležitým aspektem jejich programu je omezení politické moci prostřednictvím obligatorním referend, a to tak, aby přijetí zásadních rozhodnutí, například změna výše daní nad limit, musela schválit i veřejnost. Zmíněné limity by měla obsahovat sama Ústava. Mach si dle svých slov přál, aby byly v České republice zavedeny podobné limity daní jako například ve Švýcarsku, ale obává se, že ostatní strany budou proti. Chtěl by proto alespoň limity ve výši současných daní.

„Já se považuju za čestného člověka, ale jak tomu mohou lidé věřit? Proto je potřeba zavést zákony, které politickou moc omezí,“ tvrdí Mach. A každý politik by si navíc sám měl vytvářet obranné mechanismy, které mu budou pomáhat v odolávání pokušení moci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…