Šéf WHO v soukromí mluvil o umělém původu covidu. Měl uniknout z laboratoře při hrozivé nehodě

20.06.2022 23:00

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) řekl soukromě, že z laboratoře ve Wu-chanu unikl koronavirus způsobující nemoc covid-19 po „katastrofické nehodě“ v roce 2019. A to přesto, že WHO veřejně uvádí, že „všechny hypotézy ohledně původu viru zůstávají na stole“. Informace deníku Daily Mail zveřejnil server Echo24.cz.

Šéf WHO v soukromí mluvil o umělém původu covidu. Měl uniknout z laboratoře při hrozivé nehodě
Foto: Pixabay (CC0)
Popisek: Práce v laboratoři (ilustrační foto)

Imunolog a politik Tedros Adhanom Ghebreyesus se nejmenovanému vysokému politikovi svěřil, že pravděpodobným vysvětlením celé pandemie je únik z wuchanské laboratoře po „katastrofické nehodě“. Z čínského města Wu-chan se koncem roku 2019 infekce poprvé rozšířila do světa.

  • Původní zdroj ZDE

Měsíc zpět přitom veřejně připustil, že stále není jasné, odkud se infekce skutečně vzala. WHO při vyšetřování původu covidu-19 trvala na tom, aby vědecké zkoumání bylo odděleno od politiky. Experti měli při vyšetřování velké problémy dostat se k původním datům v Číně, ta nebyla ochotná spolupracovat.

Z počátku vypuknutí pandemie WHO Čínu ostře bránila a v původní sondě, kde organizace hledala příčinu, dospěla k závěru, že virus pravděpodobně přešel na člověka z netopýra prostřednictvím jiného neidentifikovaného druhu.

Deník Mail on Sunday již dříve odhalil obavy západních zpravodajských služeb ohledně Wuchanského virologického institutu, kde vědci manipulovali s koronaviry odebranými z netopýrů v jeskyních vzdálených přes tisíc kilometrů, tedy ze stejných míst, kde podle podezření vznikl covid-19.

Bývalý šéf americké diplomacie Mike Pompeo již dříve poukazoval na to, že pracovníci wuchanského ústavu onemocněli symptomy podobnými covidu-19 na podzim v roce 2019, a to již týdny před vyhlášením samotného poplachu. V rámci vojenských projektů čínští vědci měli podle Pompea experimentovat s netopýřím koronavirem velmi podobnému tomu, který způsobuje covid-19.

Celá záležitost, jak bylo zmíněno, má obávaný silný politický rozměr. Peking domněnky o úniku koronaviru z laboratoře ve Wu-chanu dlouhodobě a rázně odmítá. Otázkou se zabývaly také americké rozvědky, které však nedospěly k jednoznačnému závěru. V polovině loňského roku pak WHO rozčílila čínské představitele prohlášením, že hypotéza o úniku koronaviru z laboratoře je stále otevřená.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…