Šéf lékařů vymyslel, jak nahradit výpadek peněz do zdravotnictví: dvacetníkem z každé cigarety

08.04.2014 18:48

ČSSD a ANO se dál přou mimo jiné o otázku, kde vzít peníze pro české zdravotnictví. Šéf České lékařské komory Milan Kubek jim nabídl cestu. Do resortu by podle jeho představ mohlo zamířit až dvacet haléřů z každé prodané cigarety. Zprávu přinesl server iDnes.cz.

Šéf lékařů vymyslel, jak nahradit výpadek peněz do zdravotnictví: dvacetníkem z každé cigarety
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

„Kdyby se třeba z každé prodané cigarety odvádělo do zdravotnictví dvacet haléřů, tak to jsou ročně čtyři miliardy korun. A to je částka, která se rovná přibližně výnosům ze všech regulačních poplatků," tvrdí Kubek. A ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) se podle všeho nebrání diskusi, jak peníze do resortu dostat. V sobotu o tom bude s lékaři diskutovat právě na zasedání předsednictva komory.

Podstatně rezervovanější je ke Kubkovu návrhu ministr financí Andrej Babiš, který volá po finanční dietě ve zdravotnictví. Podle Kubka má ale Babiš o možných úsporách přehnané představy. Šéf státní kasy v minulosti opakovaně prohlásil, že je třeba zprůhlednit např. toky peněz mezi nemocnicemi a pojišťovnami. Nespokojenost vyjádřil také v personálním obsazení vrcholného orgánu VZP.

Na nedostatek peněz ve zdravotnictví je upozorňováno zejména poté, co byly na začátku roku zrušeny regulační poplatky, a zdravotnickým zařízením vypadly miliony příjmů. Ministr Němeček opakovaně žádal kolegu Babiše o finanční subvenci, šéf státní kasy však trval na tom, že ne třeba nejprve ve financování zdravotnictví nejprve udělat pořádek, neboť doposud je prý resort "černou dírou". 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…