Šéf ruského Memorialu: Na Ukrajině bojují a velí ti, co byli v Čečně

02.02.2015 10:05

Kyjev by si měl uvědomit, že ne všichni lidé žijící na Donbasu jsou zločinci, říká v rozhovoru pro pondělní Lidové noviny šéf ruské nevládní organizace Memorial Alexandr Čerkasov. Ten listu také řekl, že na východní Ukrajině operují ruské jednotky, které už prošly čečenskou válkou.

Šéf ruského Memorialu: Na Ukrajině bojují a velí ti, co byli v Čečně
Foto: ČT
Popisek: Ukrajinský expremiér Jaceňuk

Vysvětlil také, proč Ukrajina nevyhlásila v oblasti bojů výjimečný stav. „Nazveš-li válku válkou, jsi svázán například Ženevskými konvencemi, je jasné, co se smí a co ne. Ovšem když nazveš válku protiteroristickou operací, což udělalo Rusko (myšleno v době čečenské války – pozn. red.) i Ukrajina, tak to není válka, ale jen vnitřní policejní operace, ve které je dovoleno prakticky vše,“ uvedl Čerkasov.

Ukrajinská armáda vede na Donbasu boje, jako by to bylo cvičiště

Na otázku, zda lze situaci na Donbasu vůbec řešit bez obětí mezi civilisty mimo jiné uvedl, že je především nutné mít na mysli, že v dané oblasti stále žijí lidé. „Kyjev si musí uvědomit, že ne všichni lidé na Donbasu jsou zločinci,“ uvedl Čerkasov s tím, že jak nyní ukrajinská armáda na východní Ukrajině, tak dříve Rusko v Čečensku vedou boje, jako by to bylo cvičiště. Například rozmístí svou dělostřeleckou baterii doprostřed městečka. „Pak se diví, že na ně protivník střílí a strefí se do civilistů,“ podotkl šéf nevládní organizace Memorial.

Tvrdí také, že na Donbasu operují ruské jednotky, které prošly čečenskou válkou. Má jít například o 18. motostřeleckou brigádu. „Za války byla v Čečensku, pak na Krymu a teď na Donbasu utrpěla velké ztráty ve městě Sněžnoje,“ uvedl Čerkasov s tím, že jeho organizace má svědectví vojáků, kteří doprovázeli těla mrtvých vojáků k jejich rodinám. „Říkali Sergeji Krivěnkovi, který je členem vedení Memorialu a také členem prezidentské rady pro lidská práva, že vezli 20 mrtvých a 200 raněných,“ uvedl Čerkasov s tím, že všechny nejschopnější jednotky z Jižního vojenského okruhu se nějakým způsobem války na Donbasu účastní. „V mnoha případech velí vojákům stále stejní velitelé jako v Čečensku,“ podotkl šéf ruské nevládní organizace Memorial.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…