Šéf vnitra Chovanec zveřejní řešení policejního dvojvládí

05.02.2014 9:20

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes zveřejní, jak bude řešit situaci ve vedení policie, v jejímž čele donedávna stáli dva šéfové - Martin Červíček a Petr Lessy. Již dříve uvedl, že chce co nejdříve vypsat výběrové řízení na nového policejního prezidenta. Podmínkou je, aby Lessy i Červíček ustoupili ze svých pozic, což je pravděpodobné.

Šéf vnitra Chovanec zveřejní řešení policejního dvojvládí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Chovanec již dříve po jednáních s Lessym i Červíčkem uvedl, že se chce s oběma dohodnout a do jednoho měsíce vypsat výběrové řízení. Červíček se stal šéfem policie poté, kdy jeho předchůdce Lessyho odvolal někdejší ministr vnitra Jan Kubice kvůli trestnímu stíhání Lessyho. Soud ale stíhání loni na podzim zastavil a tehdejší ministr Martin Pecina Lessyho na začátku prosince vrátil do funkce.

Červíček odmítl post šéfa policie dobrovolně opustit, takže Česko mělo dva policejní prezidenty, přičemž Lessy čerpal dovolenou. Dvojvládí po 36 dnech ukončilo další Pecinovo rozhodnutí, kterým Červíčka z místa policejního prezidenta sesadil. Červíček podal proti svému odvolání tzv. rozklad.

Řešení dvojvládí má podle Chovance dva hlavní scénáře - rychlejší a pomalejší. Lessy po setkáních s Chovancem potvrdil svou ochotu rezignovat. V případě dohody s Červíčkem, který mezitím přešel na pozici náměstka pro službu kriminální policie, nebude podle Chovance dále nutné zkoumat právní rozklad.

Zdlouhavější variantou je ta, při níž Červíček podá správní žalobu. Podle Chovance by pak řešení situace mohlo trvat i rok, což ale sám nepředpokládá a věří, že se všichni tři dohodnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…