Šéfka ERÚ Vitásková stojí před soudem. Hrozí jí 12 let za mřížemi

02.06.2014 19:26

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková odmítá, že by pochybila v kauze dvou solárních elektráren v Chomutově. Řekla to dnes ČTK. Úřad elektrárnám podle policie neoprávněně udělil v poslední den roku 2010 licence pro provoz, čímž získali jejich majitelé nárok na výhodnější výkupní ceny energie, než jaké byly stanoveny od ledna 2011.

Šéfka ERÚ Vitásková stojí před soudem. Hrozí jí 12 let za mřížemi
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Podle Vitáskové v této kauze úřad zatím nechce licence odebrat, protože čeká na verdikt Krajského soudu v Brně, který se dnes začal tímto případem zabývat. ERÚ se totiž obává žalob na stát, jež by mohly přijít po odebrání licencí. Vitásková je jednou z deseti obžalovaných v kauze udělení licence solárním elektrárnám Saša-Sun a Zdeněk-Sun v Chomutově. Hrozí jí až 12 let vězení, a to především proto, že zamezila řízení, v němž mohl ERÚ obě licence odebrat.

„My bychom byli opravdu rádi, aby tuto záležitost rozhodl soud, protože ať rozhodneme (ERÚ) jakkoli, vždy budeme biti," řekla dnes Vitásková ČTK. Její výslech má soud naplánován na středu.

Počkám na rozhodnutí soudu, říká Vitásková

Předsedkyně ERÚ zdůraznila, že pokud úřad nezakročí, stanou před soudem jeho představitelé za údajné pochybení, a to bez ohledu na to, že s údajnými nepravdivými informacemi a podklady, které byly pro vydání licencí použity, neměli nic společného.

Pokud by ale ERÚ odebral licence a pak se ukázalo, že byly uděleny v souladu se zákonem, majitelé obou elektráren by se potýkali se svými investory a věřiteli. Následně by patrně podali žalobu na stát, na němž by se domáhali ušlého zisku. Proto chce počkat Vitásková na verdikt brněnského soudu. Pokud odhalí pochybení, lze podle ní řízení o licencích zahájit.

Majitelé solárních elektráren, kteří získali licenci pro jejich provoz do konce roku 2010, měli garantovanou cenu 12.150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Od ledna 2011 se výkupní podmínky zásadně změnily; za megawatthodinu je držitelům licence, kteří ji dostali až po roce 2010, vypláceno jen 5500 korun. Obě částky jsou garantované na dobu 20 let. Všichni podnikatelé, kteří se v roce 2010 pustili do stavby solárních elektráren v ČR, proto spěchali, aby dostali licenci pro provoz těchto zařízení ještě do konce roku 2010.

Jde o složité kauzy

Stejné to bylo i v případě elektráren Saša-Sun a Zdeněk-Sun, jejichž majiteli jsou synové známého podnikatele Zdeňka Zemka - Alexandr a Zdeněk. Revizní technik firmy Actherm servis, která od nich energii odebírá, Vladimír Čimpera, oběma zařízením dal koncem roku 2010 revizní zprávu o funkčnosti elektrické instalace v elektrárnách, i když areály ještě nebyly dostavěné. Dnes u soudu řekl, že se zabýval jen elektroinstalací areálů, nikoli tím, zda jsou v nich solární panely a zda jsou zařízení funkční.

Bratři Zemkové i Čimpera patří k dalším obžalovaným v kauze. „Revizní zprávy byly prostě nepravdivé. Na jejich základě vydal ERÚ licence. Obě elektrárny jsou stále v provozu. Na částkách, které jim byly za dodanou energii uhrazeny, vznikla již škoda okolo 300 milionů korun," řekl ČTK státní zástupce Radek Mezlík. Pokud budou elektrárny dostávat stejnou cenu celkem 20 let, vznikne pak státu podle něj škoda dvě miliardy korun.

Vitásková zdůraznila, že případ je složitý. I když nyní stojí před soudem, sama proti podvodům se solární energií bojovala. „Rozhodně se cítím nevinná a z funkce neodstoupím," uvedla.

Ještě v roce 2008 bylo v ČR pouze 249 solárních elektráren. Jejich počet vzrostl počátkem roku 2010 na 6032 a k 1. lednu 2011, dokdy platily ještě velmi výhodné ceny za dodanou energii do sítě, jich bylo v republice licencováno již 12.861. Změna ve výkupních cenách nastala rozhodnutím zákonodárců. Snížili ji, protože tak chtěli omezit podporu fotovoltaiky v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…