Šéfové odborů mají válečnou poradu: Jak zablokovat reformy?

19.03.2012 7:14

Předáci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) budou dnes jednat o tom, jak budou dál postupovat proti chystaným vládním škrtům. Navrhovaná opatření jako zvýšení daně z přidané hodnoty, zpomalení růstu penzí či propouštění zaměstnanců ve veřejných službách odboráři kritizují. Podle nich by to Česku neprospělo. Největší odborová centrála v zemi už dřív pohrozila protesty. Do stávkové pohotovosti vstoupily v pátek školské odbory.

Šéfové odborů mají válečnou poradu: Jak zablokovat reformy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod odborářů

Ekonomičtí ministři se shodli na tom, že kabinet by měl plánované schodky rozpočtu dodržet a zemi dál nezadlužovat. Kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky budou tak potřeba větší škrty. Vláda o jejich podobě nyní jedná.

Nesnížujte schodek rozpočtu, volají odboráři

Odbory se zamýšlenými kroky nesouhlasí. Navrhují přestat schodek rozpočtu snižovat a stabilizovat ho na nynější úrovni, aby razantní škrtání nebylo potřeba. Současně největší odborová centrála žádá stopnutí reformy penzí, která by od příštího roku umožnila přesměrovat část odvodů ze státního důchodového systému do vlastního spoření u fondů. Penzijní účet by tak mohl podle odhadů přijít o 20 miliard korun. Třetím požadavkem odborů je přijetí opatření, která by podpořila ekonomický růst.

O úsporách by zástupci odborů, vlády a zaměstnavatelů spolu měli debatovat 23. března na tripartitě. Vedení ČMKOS se bude dnes domlouvat také na tom, jakou strategii pro jednání zvolí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…