Šéfredaktorka známého webu radila Fialovi, aby šel proti Maďarsku. Ozvalo se toto

16.07.2022 22:17 | On-line

Po slovech maďarského premiéra Viktora Orbána o tom, že „sankce proti Rusku nefungují a je potřeba je změnit“, jelikož si myslí, že místo Kremlu více poškozují Evropany, se rozhořel spor o to, zdali není čas se za takovéto myšlenky od Maďarska distancovat. „Možná je čas, aby se vláda Petra Fialy od maďarské vlády distancovala a vystupovala vůči ní kritičtěji,“ naznačila šéfredaktorka známého serveru Euractiv.cz. Lidé jí následně v komentářích napsali, co si o tomto návrhu myslí.

Šéfredaktorka známého webu radila Fialovi, aby šel proti Maďarsku. Ozvalo se toto
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí
Maďarský premiér Viktor Orbán se v rozhovoru pro rádio Kossuth vyjádřil, že by si lídři Evropské unie měli připustit, že sankce proti Rusku nefungují a je potřeba je změnit. „Dospěli jsme do okamžiku pravdy, politici v Bruselu musejí připustit, že jejich kalkulace nebyly správné,“ míní.

Podle Orbána sankce proti Kremlu, namířené na Rusko za rozpoutání války na Ukrajině, nefungují. A ba co víc – bolí prý více Evropany než Rusy. „Původně jsem si myslel, že jsme se střelili jen do nohy, ale nyní je jasné, že evropská ekonomika se střelila do plic a lapá po dechu,“ míní Orbán.

Zašel ještě dál. Kromě změny sankcí se domnívá, že by Evropa i přes Putinovo rozpoutání války na Ukrajině měla s Rusy vyjednávat. Prý je potřeba „sednout si s Rusy“. „Musí se vyjednávat, dosáhnout příměří a pak se musejí konat mírové rozhovory, protože mír je jediným řešením současných ekonomických problémů,“ vyzývá Orbán.

Šéfredaktorka známého webu Euractiv.cz Aneta Zachová tato Orbánova slova nehodnotí lichotivě. „Možná je čas, aby se vláda Petra Fialy od maďarské vlády distancovala a vystupovala vůči ní kritičtěji. Maďaři očividně nehrají za Evropu, ani za Česko,“ napsala po zveřejnění rozhovoru s Orbánem.

Místo souhlasu jí ale v diskusi na twitteru lidé psali většinou nesouhlasné zprávy. „Slečno: Přijedete k nám, vezmu vás do sklárny v Kyjově, a ukážeme spolu lidem ve výrobě, jak to umíte bez plynu. Jo? Pobyt v ubytovně platím,“ napsal jeden z diskutujících.

„Máte asi pocit, ze Česká republika má v Evropě hodně kamarádů, když se chcete distancovat od Maďarska, že? Mohu vás upozornit, že nemá, a mnozí nás vnímají jako nutné zlo, a jen nás zneužívaji pro své cíle. Viz důl Turów,“ ozvalo se dále.

Zazněl však i opačný názor. Ukázalo se prý, že Maďarsko je „černý pasažér evropské integrace“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…