Sejde se vláda, asi bude mluvit i o auditu EK o Babišovi

03.06.2019 6:34

O předběžných výsledcích auditní zprávy Evropské komise, která popisuje čerpání evropských dotací a střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), dnes zřejmě budou mluvit členové vlády na pravidelném zasedání. Ihned po pátečním zveřejnění návrhu zprávy, podle něhož má premiér vliv na svou bývalou firmu a na použití dotací z EU, hovořili politici o koaliční radě na dané téma. Podle informací ČTK se ale dnes oficiálně nesejde.

Sejde se vláda, asi bude mluvit i o auditu EK o Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Babiš tvrdí, že předběžný text je plný nepravd a vracení dotací nehrozí. Pokud se podle předsedy vládní ČSSD Jana Hamáčka ukáže, že nějaké dotace byly Agrofertu vyplaceny neoprávněně, měl by je vrátit, nebo by se měly vymáhat. S Babišem chce o problému mluvit na dnešním zasedání vlády. Opoziční lídři se v pátek shodli na čtyřech požadavcích: okamžité zastavení vyplácení dotací, formulaci odpovědi Bruselu nečlenem hnutí ANO, zařazení zvláštního bodu na jednání Sněmovny a zveřejnění zprávy.

Ve standardní agendě Babišův kabinet probere návrh, podle kterého by se měly od příštího roku konat krajské, senátní i obecní volby vždy na konci prvního říjnového týdne. Návrh ministerstva vnitra počítá také se zavedením stálých senátních volebních obvodů a s prodloužením lhůty na konání předčasných sněmovních voleb z 60 na standardních 90 dní. Bude kvůli tomu třeba změnit ústavu a volební zákony.

Ministři budou jednat také o zaměstnávání lidí z Ukrajiny. Zabývat se budou zvýšením počtu žádostí o zaměstnanecké karty ve Lvově a hodnocením projektu pro získání ukrajinských sil do zemědělství a potravinářských firem. Hospodářská komora uvedla, že kabinet se chystá rozhodovat o zdvojnásobení kvóty pro přijetí ukrajinských zaměstnanců na 40.000 ročně a také o výši jejich mzdy.

Ministři posoudí rovněž poslanecký návrh, podle kterého má portál veřejné správy sloužit k organizování plnohodnotných elektronických petic. Lidem by stačil k jejich pomyslnému podpisu elektronický občanský průkaz. Vyjádří se k návrhu hnutí STAN, aby se Svátek práce 1. května připomínal také jako den vstupu České republiky do Evropské unie.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…