Sekta nedotknutelných z Kavčích hor. Otřesné svědectví, co se dělo ve Sněmovně kolem schvalování zpráv

09.12.2019 20:17

Česká televize a její rada se chová jako sekta nedotknutelných, která odmítá poslancům odpovědět na základní otázky týkající se jejího hospodaření. Napsal to exministr kultury a poslanec Antonín Staněk z ČSSD. Popsal také, jak ČT ve zpravodajství podle něho zamlčovala zásadní výtky ze Sněmovny během schvalování výročních zpráv.

Sekta nedotknutelných z Kavčích hor. Otřesné svědectví, co se dělo ve Sněmovně kolem schvalování zpráv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Antonín Staněk

Poslanec ČSSD Antonín Staněk připomíná neveřejný seminář o hospodaření České televize, který se před dvěma měsíci konal ve Sněmovně. „Šlo o neveřejné setkání s generálním ředitelem Dvořákem a Radou České televize, abychom probrali hospodaření ČT. Nezaznělo tu jediné téma, které by bylo o něčem jiném než o hospodaření. A je ostudné, že za dva měsíce nebyli členové Rady ČT schopni aspoň pár otázek zpracovat a odpovědět na ně. Zřejmě se domnívali, že když budou mlčet, všechno se zapomene a pojede se dál. Tak jim to připomeňme,“ začíná svůj komentář bývalý ministr kultury.

„Namísto odpovědí jsme se jen následně z mnoha stran dozvěděli, že naše otázky na hospodaření České televize byly účelové, záměrné, v podstatě jsme byli obtížný hmyz, který si dovolil ptát se na konkrétní věci. Tak se ovšem nechová nezávislá organizace ani její kontrolní orgán, jejichž krédem je zajisté pracovitost, nestrannost a hrdost. Tak se chová sekta nedotknutelných, křičících při jakékoli kritice, že přece je nikdo kritizovat nesmí,“ podivuje se Staněk a znovu připomíná kauzu Leica Gallery Prague, kterou vlastní šéf ČT a veřejnoprávní televize ji zároveň propagovala ve svém vysílání.

Anketa

Je dobře, že Milion chvilek na zítřek (10.12.) svolal další demonstraci proti Babišovi?

6%
94%
hlasovalo: 16713 lidí

Antonín Staněk dále České televizi vyčítá, že v době, kdy Sněmovna projednávala výroční zprávy ČT, ve zpravodajství veřejnoprávní televize byly zamlčeny zásadní kritické námitky, které na plénu dolní komory padly, a místo toho byly odvysílány jen drobné technické připomínky.

„Zato jsme se okamžitě dozvěděli, jak je nebezpečné zpochybňovat nezávislost veřejnoprávních médií. Newsroom ČT24 například 20. 10. publikoval varování ‚nezávislých novinářských organizací‘ před ‚zastrašováním a napadáním médií od politiků‘ a varoval před nápady na zestátnění televize (od V. Klause mladšího či Okamury),“ pokračuje Staněk.

Kritizuje dále netransparentnost ČT, která odmítá zveřejňovat platy svých manažerů a vrcholných moderátorů. Všechny státní instituce, úřady a ministerstva jsou neustále tlačeny k tomu, aby byly efektivní, transparentní, aby vydávaly peníze racionálně, aby snižovaly počty zaměstnanců. Pouze Česká televize, která je rovněž placená z veřejných peněz, nic podobného nedělá. Nešetří, nechová se racionálně, a dokonce setrvale odráží jakékoli požadavky na to, aby veřejnost znala skutečnou výši například mzdových položek. Jako ministr jsem měl příležitost sledovat, kolikrát se u nás na Ministerstvu kultury redaktoři ČT dožadovali přesných nákladů, kolik stojí provoz automobilů na ministerstvu, kolik stojí letenky, kolik se vydává na ubytování, kolik se vydává na odměny vedení ministerstva atd. Kde jste vy všichni slovutní mravokárci, kteří jinak zasypáváte ministerstva stošestkami (podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím) – Frouzová z Hospodářských novin, Shabu z Lidových novin, Černá z Deníku N, Konrád z Aktuálně, celá redakce Reportérů ČT,“ podivuje se.

„Desítkám novinářů z České televize vůbec nevadí, že instituce, ve které pracují, není schopná oddělit náklady na ubytování a stravování svých reportérů, že odmítá odpovědět, jaké jsou odměny jejích manažerů, a že generální ředitel dokonce vzkazuje těm, z jejichž peněz je on sám i se svými mnohamilionovými ročními odměnami živ, že prý ještě nedozráli na to, aby se tato čísla dozvěděli! Neuvěřitelná arogance nové veřejnoprávní mediokracie! Jestliže ČT odmítá rozklíčovat platy a náklady svých špičkových reportérů, není to určitě proto, že by se styděla, že jsou tak nízké – spíš opak bude pravdou. Nejspíše budou tak nestydatě vysoké, že samotné zveřejnění by dopálilo i ty, kteří ji tolerují. Tím spíše by to ale měli vědět ti, kteří mají celorepublikově nejnižší platy, a přesto i oni musejí na tuto novou televizní šlechtu přispívat!“ rozčílil se exministr kultury.

Na Kavčí hory pak vysílá ostrý vzkaz: „Nelžete a nemanipulujte a nedělejte to, co kritizujete ve svých reportážích u druhých,“ píše Antonín Staněk. „Ale to jsou věci, které se všem bijcům za netransparentnost ČT nehodí do krámu. ČT o sobě neustále vykládá, jak je skvělá, ale co se jí nehodí, to prostě neřekne a neodvysílá,“ zmiňuje.

„Důvěra v Českou televizi se nezlepší, dokud budou její obhájci lhát a zatloukat. A ještě víc poletí dolů, budou-li místo odpovědí arogantně tvrdit, že diskuse kolem hospodaření ČT je útokem na její nezávislost a proti jejím pracovníkům. To, že se bavíme o tom, jakým způsobem jsou vynakládány finanční prostředky České televize, není jen kritika té hrstky přeplácených nedotknutelných novinářů nahoře, ale má pomoci také té neviditelné většině televizních pracovníků dole, která je skryta hluboko za kamerami a bez jejichž skutečné pracovitosti by Česká televize nebyla tím, čím je v dobrém. Vedení České televize se musí přestat chovat jako zpovykané primadony, kteří mohou, co u ostatních kritizují, a stoupnout si do řady mezi ostatní instituce placené z našich daní. Jde o to, aby se nevyhazovaly peníze a nezatajovaly chyby, aby na konkrétní otázku dostal tazatel přímou odpověď (a ne osočení z nedemokratičnosti). Jednoduše aby měla Česká televize hospodaření stejně transparentní, jako vyžadují její reportéři od druhých,“ uzavírá Antonín Staněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…