Šel byste bojovat za Česko? Ne, zdrhnul bych. Já jsem hipík. Anketa na ulici ukázala, jak to s námi je

08.05.2022 8:40

Ruská agrese na Ukrajině v Česku otevírá otázky, zda by se měla obnovit povinná vojna či alespoň vojenský výcvik. Poslanci na to nemají zatím jednotný pohled. Vyzývá k tomu např. i podplukovník v. v. Pavel Černý. Televize CNN Prima News vyzpovídala na ulici některé Čechy, aby zjistila, zda by byli ochotni v ostrém konfliktu bojovat. Většina takovou možnost odmítá.

Šel byste bojovat za Česko? Ne, zdrhnul bych. Já jsem hipík. Anketa na ulici ukázala, jak to s námi je
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Společné cvičení českých a amerických výsadkářů

Jeden z dotazovaných v rámci televizní ankety uvedl, že by nebojoval, jelikož nemá rád násilí. „Nechci bojovat, protože jsem pacifista a hipík a nemám rád obecně násilí,“ vysvětlil své důvody.

Jiný by se v případě ozbrojeného konfliktu dal rovnou na útěk. „Ne, zdrhnul bych,“ řekl, že ve válce by nebojoval.

  • Původní zdroj ZDE

„Asi jo, šel bych zemi bránit. Určitě jako vlastenec, to je jasný,“ uvedl další. „Je to naše země a musíme ji nějak ochraňovat,“ sdělil další dotazovaný. Někteří bez dlouhého přemýšlení vyjádřili ochotu postavit se v případě válečného konfliktu za svou vlast v boji, v souhrnu je ale tento počet ve výrazné menšině.

„Jde o důsledek desítek let, kdy občané České republiky žili v přesvědčení, že jim nehrozí velké nebezpečí a že válka je vzdálený koncept,“ říká mluvčí ministerstva obrany Jakub Fajnor. „Zároveň si obyvatelstvo zvyklo na to, že máme dobře vycvičenou profesionální armádu,“ podotkl. Česká armáda uznává, že ochota Čechů bojovat je nízká, přestože od začátku války na Ukrajině narostla.

I když se přímo k bojování většina Čechů staví odmítavě, nějak pomoct by jich chtěla většina. „Oprašuju si ruštinu, abych dokázal ve věcech, které umím, což jsou jazyky, pomáhat,“ sdělil jeden z dotazovaných. „Asi bych mohl nastoupit do nějaké podpůrné služby,“ řekl další.

Podle podplukovníka v. v. Pavla Černého, prezidenta spolku Liga Libe, by se povinný intenzivní vojenský výcvik alespoň na dva nebo tři měsíce měl v Česku obnovit. „Myslím smysluplnou vojenskou povinnost, kde se naučí bezpečné základní ovládání zbraně, topografii i možnost nějakého přežití v lese, kde se netopí a podobně,“ řekl Černý v dřívějším rozhovoru pro CNN Prima News.

„Co budeme dělat s metrosexuálním šampónem, který nikdy nespal ani v lese? Pro kterého je nepohodlí, když si nemůže dojet nakoupit autem do supermarketu? Spoustu mladých kouká do telefonu, často neudělají ani klik, nemají fyzický základ. U sportovců jde zase o to, jestli znají topografii a jestli pro fotbalistu s ulízlými vlasy nebude problém být ve válečné době,“ doplnil Černý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…