Selhání Evropy, totální výbuch, začátek konce eura, píše se kvůli Řecku ve Washington Post

09.07.2015 13:26

Ekonomický expert Matt O´Brien konstatuje v deníku Washington Post, že krize v Řecku by mohla být začátkem konce evropského kontinentu, jak jej známe. Tvrdí také, že euro bylo od samého počátku „konstruováno“ tak, aby selhalo.

Selhání Evropy, totální výbuch, začátek konce eura, píše se kvůli Řecku ve Washington Post
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Poprvé za dobu trvání evropského projektu se podle O´Briena zdá, že se proces utváření těsnějších vazeb mezi členskými státy začíná zadrhávat. Politická budoucnost evropského kontinentu je prý v sázce. „Hlavní ideou EU vždy bylo, že užší ekonomické vazby povedou k těsnějším vazbám politickým. Vzhledem k rozdílům mezi jednotlivými státy však vzniká problém. Státy se slabším ekonomickým výkonem posílají do Bruselu méně peněz, než dostávají nazpět, protože ekonomicky silné státy to mají přesně naopak. Jinými slovy, euro bylo odsouzeno k záhubě od samotného počátku,“ soudí O´Brien.

Dle jeho mínění však šlo o předem naplánované selhání. „Nejprve chtěli vytvořit společnou měnu, kterou lidé chtěli. A když přijde nevyhnutelná krize, tak vytvoří společnou vládu, kterou si ovšem lidé nikdy nepřáli. Rozumíte? Ještě horší než záchranný balíček je záchranný balíček, jenž nikdy neskončí, což je ve skutečnosti fiskální unie. Němci ve skutečnosti nechtějí dále posílat peníze Řekům a ti si zase nechtějí nechat z Berlína diktovat, co by měli dělat,“ konstatuje O´Brien a dodává, že ironií osudu euro zapříčinilo, že jednotlivé vlády jsou důležitější než kdy jindy. A to právě v době, kdy je tato myšlenka nejvíce odmítána.

Celý text v angličtině najdete ZDE

O´Brien připomíná, že současné potíže s eurem předpověděl Milton Friedman již před téměř dvaceti lety. Již tehdy tvrdil, že existence eura zhorší politické napětí. „Nyní se nacházíme v bodě, kdy by mohlo euro přinutit Řeky odejít z eurozóny. Hlavním problémem ovšem je, že země součástí eurozóny nikdy být neměla. Nyní je navíc tlačena do úsporných opatření, které Řecku zabrání v ekonomickém růstu. Řecké vládě se rovněž podařilo vzhledem ke svému konfrontačnímu stylu ztratit spojence a odcizit se lidem,“ glosuje O´Brien a pokládá si otázku, co by se stalo, kdyby Řecko opustilo euro.

„Evropská centrální banka se domnívá, že když vytvoří jakýsi finanční firewall, problémy se z Řecka nerozšíří do dalších zemí. Existovala by pak šance, že se zbytek eurozóny dohodne na nějakých fiskálních opatřeních. Jádro pudla skutečně tkví v nezodpovědnosti předchozích řeckých vlád. To nejenom nahrává zemi hrát si na obětního beránka, ale je také pohodlnou výmluvou, proč nepomáhat zemím nacházejícím se v ekonomické krizi,“ vysvětluje O´Brien, podle kterého však nakonec k žádným změnám nedojde. „Pojďme si ovšem říci zcela jasně, že první rok či dva po opuštění eura by byly pro Řeky peklem. Zvýšila by se nezaměstnanost i inflace a celá řada potravin by patrně byla na příděl. Poté by však disponovalo Řecko levnější měnou, díky které by jeho export a cestovní ruch byly konkurenceschopnější. Země by se začala poměrně rychle odlepovat ode dna,“ je přesvědčen O´Brien.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…