Sem musíme jezdit! Zaorálek promluvil o koutech světa, kterých bychom si měli všímat

30.12.2018 9:30

Stejně jako v předchozích letech se i v roce 2018 poslanci vydávali na zahraniční cesty. Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek procestoval takřka půl milionu korun. Deníku MF Dnes vysvětlil, za co peníze padly. Poslanec ANO Martin Kolovratník zase netajil zklamání z výsledků návštěvy v Číně.

Sem musíme jezdit! Zaorálek promluvil o koutech světa, kterých bychom si měli všímat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Čeští zákonodárci nesedí jen v Praze v Poslanecké sněmovně, ale také putují po světě. Někdy proto, aby se podívali, jak to mají v jiných zemích zařízeno se školstvím, jindy proto, aby českým podnikatelům pomohli vybudovat, případně upevnit obchodní vztahy. V cestách by se měli střídat, aby do světa nevyráželi stále ti samí. V končícím roce 2018 se od rodné hroudy na nějaký čas odpoutalo na 88 poslanců.

Nejnákladnější cesty absolvoval někdejší ministr zahraničí a stávající předseda Zahraničního výboru Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Vyrazil do Jižní Ameriky. Zaorálek je totiž toho názoru, že česká diplomacie a čeští podnikatelé tento kontinent v minulosti poněkud zanedbávali. Navštívil mimo jiné Peru a Kolumbii.   

„Šlo o jakési splacení dluhu vůči kontinentu, který jsme v minulosti zanedbávali, nebyli jsme tam dost aktivní,“ řekl. „I proto jsme v obou zemích vedli jednání na nejvyšších úrovních. Všechna byla velmi vstřícná a byl znát enormní zájem o ně. V Kolumbii dokonce na počest, že jsme tam přijeli, zřídili komisi pro spolupráci,“ popsal Zaorálek cestu s tím, že on sám by byl rád, kdyby se teď do zemí vypravila ministryně průmyslu za ANO Marta Nováková.   

Zaorálek vyrazil také do Bosny a Hercegoviny. V této zemi dnes panuje velké napětí a Zaorálek má za to, že je bolavým místem celého Balkánu. „Proto je téměř povinností všech tam jezdit a situaci monitorovat. Protože tam v tuto chvíli jediné, co je dobré, je, že se tam neválčí,“ upozornil Zaorálek.

Poslanec Martin Kolovratník (ANO), který se specializuje na problematiku dopravy, byl nespokojen po cestě do Číny. „Návštěva mě zklamala. Byla to dlouhá a nákladná cesta, ale o problematice jádra a vysokorychlostní železnice jsme se toho moc nedozvěděli, moc jsme neviděli,“ postěžoval si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…