Senát: TOP 09 zběhla k ODS. Drahoš má smůlu, Vystrčil bude zřejmě potvrzen

14.10.2020 11:39

Letošní senátní volby vyhráli Starostové a nezávislí. Jejich senátorský klub čítá 19 členů. Jde o nejsilnější klub a až dosud bývalo zvykem, že nejsilnější klub také nominuje předsedu horní komory. Letos to ale bude jinak. V čele horní parlamentní komory zůstane Miloš Vystrčil z ODS. Starostové mu ustoupili.

Senát: TOP 09 zběhla k ODS. Drahoš má smůlu, Vystrčil bude zřejmě potvrzen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Letošní senátní volby proměnily poměr sil v Senátu. Jasným vítězem říjnových voleb se stalo hnutí Starostové a nezávislí. Senátorský klub STAN čítá 19 členů z celkového počtu 81 senátorů.

Anketa

Souhlasíte s důvody, proč Daniel Hůlka vrátil státní vyznamenání?

21%
67%
hlasovalo: 22718 lidí

Klub ODS čítá v tuto chvíli 18 členů. Až dosud bývalo zvykem, že nejsilnější klub nominoval předsedu horní komory, ostatní kluby volbu většinou respektovaly. Tentokrát to ale bude jinak, Předsedou Senátu zůstane Miloš Vystrčil.

„Jsme ve zvláštní době, kdy je třeba s velkorysostí zapomenout i na letitá pravidla, že nejsilnější klub obsazuje křeslo předsedy Senátu (byť bychom se k tomuto principu gentlemanské politiky, která právě Senátu sluší, měli v budoucnu vrátit). Jsme uprostřed krize, kdy vláda nezvládá svou roli v domácí i v zahraniční politice. V době, kdy poslaneckou sněmovnu ovládá populistická většina. V době, kdy prezident neplní svou roli a rozděluje společnost. Tím vším roste důležitost Senátu. Proto není na místě, v podivné a napjaté době, vést personální přetlačování o pozici předsedy. Podpoříme toho, kdo se osvědčil, podpoříme Miloše Vystrčila na funkci předsedy Senátu Parlamentu České republiky.“ oznámil předseda STAN Vít Rakušan v prohlášení, které má server ParlamentníListy.cz k dispozici.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Možná sáhl k tomuto kroku i proto, že senátoři zvolení za TOP 09 odchází z klubu Starostů a spojují své síly s ODS. Můžu jít o další krok ve formování dvou bloků proti Andreji Babišovi (ANO) pro sněmovní volby příští rok.

Předsedou klubu bude Zdeněk Nytra a místopředsedou Tomáš Czernin.

„Senátoři ODS a TOP 09 v Senátu dlouhodobě spolupracují. Společně jsme také postavili řadu kandidátů v letošních volbách. Společný senátorský klub vidím jako logické vyústění této spolupráce. Věřím, že společně budeme lépe chránit principy právního státu a demokracie,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Senátor Jiří Drahoš, který ještě před pár dny nevylučoval, že by se mohl stát předsedou Senátu, tak přijde zkrátka.

Zdá se, že na jedné straně budou spolupracovat Piráti a STAN a na straně druhé může spolupracovat ODS, lidovci a TOP 09.

Při pohledu do Senátu není bez zajímavosti, že ČSSD, která v roce 2012 měla v Senátu většinu, tedy více než 40 zástupců, má teď v horní komoře parlamentu jen tři své zástupce. O senátorský post přišli Jiří Dienstbier nebo Milan Štěch, který zde působil nepřetržitě od roku 1996.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…