Senát bude řešit situaci v ústavu pro studium totalit

03.06.2014 6:06

Situace v Ústavu pro studium totalitních režimů se dnes opět bude řešit v Senátu, který volí členy jeho rady. Senátoři si na veřejné slyšení přizvali jak členy vedení ústavu, tak kritiky jeho současného chodu. Odložili kvůli tomu projednávání výroční zprávy o činnosti ústavu v loňském roce i debatu o směřování této instituce.

Senát bude řešit situaci v ústavu pro studium totalit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule ÚSTR

Terčem kritiky jsou kromě personálních změn například výběrové řízení na nového ředitele, ze kterého vyšel vítězně na třetí pokus Zdeněk Hazdra. Oponenti poukazují také na stav digitalizace archivních dokumentů, k níž je ústav ze zákona povinen, nebo slabší publikační činnost.

Situace v ústavu se začala vyostřovat loni po obměně rady ústavu a následném nynějšího ministra kultury Daniela Hermana z čela této instituce. Rada ústavu zdůvodňovala jeho odvolání tím, že nebyla spokojena s jeho prací, Herman jej považoval za politicky motivované. Soud letos toto sesazení označil za neplatné, stejně jako výpověď pro někdejšího Hermanova náměstka, vojenského historika Vladimíra Stehlíka, kterého si Sněmovna vybrala jako nového kandidáta do rady ústavu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…