Senát čeká schvalování dalších zákonů kvůli epidemii koronaviru

16.04.2020 6:22

Zavedení odkladu splátek úvěrů a placení nájmů patří mezi zákony, které bude ode dneška schvalovat Senát. Vláda tentokrát nebude moci počítat s tím, že všechna její nová opatření senátoři podpoří. Zamítnutí hrozí návrhu, aby policie mohla pokutovat na místě až 10.000 korunami ty, kdo opatření proti koronaviru porušují. S odmítnutím se možná setká i návrh, aby v nemocnicích mohli kvůli koronavirové krizi pracovat lékaři ze zemí mimo EU i bez aprobačních zkoušek.

Senát čeká schvalování dalších zákonů kvůli epidemii koronaviru
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Kromě posuzování 15 zákonů chtějí senátoři s premiérem Andrejem Babišem (ANO) navíc řešit aktuální situaci v Evropské unii v souvislosti s onemocněním covid-19. Nelze vyloučit ani to, že Senát vyjádří výhrady vůči některým opatřením.

Senátoři mají rozhodnout o tom, že jednotlivci i firmy by mohli v souvislosti s epidemií koronaviru přerušit splácení úvěrů a hypoték buď na tři, nebo na šest měsíců. Délku přerušení, o které by museli požádat, by si mohli vybrat. Senát má posoudit také omezení maximální výše úroků z dlouho nesplácených spotřebitelských úvěrů a zavedení limitu pro sankce živnostníkům za opožděné splátky úvěrů.

Rozsáhlejší debata se očekává nad zákony o odkladu nájmů. Podle prvního z nich firmy, které musely kvůli koronaviru uzavřít provoz, mají mít nárok na odklad nájemného od 12. března do 30. června se splatností do konce roku. Podle druhého by nájemníci bez příjmů nemohli dostat výpověď z bytu kvůli tomu, že v důsledku epidemie koronaviru nebudou schopni nejdéle do konce července platit nájemné. Dluh za nájemné ale budou muset splatit do konce letošního roku. Senátní výbor pro veřejnou správu chce pravidla pro nájemné u bytů upravit.

Senát má rozhodnout i o tom, zda cestovním kancelářím umožní, aby odložily vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru a klientům vydávaly místo toho poukazy. Horní komora bude schvalovat rovněž odklad přijímacích zkoušek na vysoké školy a pravidla pro další vysokoškolské zkoušky nebo návrh, aby zprostředkovatelé ubytování v soukromí, například Airbnb, sdíleli s českými úřady informace o uzavřených smlouvách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…