Senát na druhý pokus schválil zrušení doživotní imunity

20.03.2013 14:08

Doživotní imunita zákonodárců a ústavních soudců bude zrušena. Senát na druhý pokus příslušnou ústavní novelu schválil. Prezident normu nemůže vetovat. Pro novelu hlasovalo 58 senátorek a senátorů, tedy více než potřebná třípětinová většina. Proti předloze byli zástupci ODS, kteří chtěli imunitu omezit ještě přísněji - vztahovat by se podle nich měla jen na projevy v parlamentu.

Senát na druhý pokus schválil zrušení doživotní imunity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát odhlasoval podnět žaloby k Ustavnímu soudu na odstupujícího prezidenta Klause kvůli amnestii

Novela počítá s tím, že by poslance či senátora nadále nebylo možné trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Pokud by ale Sněmovna nebo Senát s vydáním nesouhlasily, nic by nebránilo stíhání zákonodárce po zániku jeho mandátu. Obdobně to bude platit pro ústavní soudce, o jejichž vydání rozhoduje horní komora.

Změna ústavy nabude účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce po vyhlášení novely ve Sbírce zákonů, tedy možná již 1. dubna. Záležet to bude i na tom, kdy prezident Miloš Zeman novelu formálně podepíše.

Obdobnou předlohu poslanci a senátoři projednávali před necelým rokem, v horní komoře se ale pro její přijetí nenašlo dost hlasů. Ve Sněmovně je pro schválení změny ústavy potřeba 120 hlasů. Podobně v Senátu je nutný souhlas ústavní většiny, ale jen z přítomných senátorů. Pro přijetí novely by tak dnes stačily hlasy 43 ze 71 přítomných členů dolní komory.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …