Senát rozhodne o hazardu i o omezení otevírací doby v obchodech, už je jasné kdy

03.05.2016 18:20

Senát o omezení a novém zdanění hazardu rozhodne koncem května. Má schvalovat i zákaz prodeje v hypermarketech o některých svátcích nebo rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) novelou, kvůli níž odkládal související změnu ústavy. Termín schůze, která začne 25. května, dnes stanovil senátní organizační výbor. Informuje o tom ČTK.

Senát rozhodne o hazardu i o omezení otevírací doby v obchodech, už je jasné kdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Andrej Babiš předložil několik návrhů zákonů svého ministerstva. Rozruch vzbudil návrh na zrušení malých finančních úřadů

Novely o NKÚ by mu měly umožnit prověřovat například i hospodaření krajů, obcí a jejich příspěvkových organizací. Změna má ovšem své vlivné kritiky. Například primátoři po senátu chtějí, aby umožnil kontrolorům prověřovat pouze zákonnost, nikoliv efektivnost vynaložených peněz. Požadují také, aby se souběžně s rozšířením pravomocí NKÚ zrušily kontroly ostatních institucí kvůli duplicitě.

Své odpůrce má i zákon o dani z hazardu, který má být po zásahu sněmovny nadále zdaněn dvěma, nikoli třemi sazbami, jak požadovala vláda. Norma také poskytovatelům připojení k internetu ukládá povinnost blokovat přístup na weby uvedené na seznamu nepovolených internetových her. Podle provozovatelů to představuje zneužitelný zásah do svobody internetu. Pravice mluví o cenzuře a chce se v senátu pokusit ustanovení ze zákona odstranit.

Velmi pravděpodobně se schválení v horní komoře nedočká původně senátní návrh, podle něhož by větší obchody musely mít o některých státních svátcích zavřeno. Sněmovna totiž výčet těchto svátků omezila jen na Nový rok a dva ze tří vánočních svátků. ČSSD chce proto normu vrátit do původní senátní podoby, podle níž by obchody měly mít zavřeno také o velikonočním pondělí, 8. května, 28. září a 28. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…