Senátní hospodářský výbor je proti přijetí církevních restitucí

08.08.2012 15:24

Senátní hospodářský výbor ve středu podle očekávání doporučil Senátu zamítnout vládní návrh majetkového vyrovnání mezi státem a církvemi. Pokud návrh horní komora zamítne a vrátí zpět poslancům, bude vláda potřebovat nejméně 101 hlasů ve sněmovně, aby senátní veto přehlasovala. Opozice vyrovnání odmítá a ve sněmovně se ho neúspěšně pokoušela odmítnout. V Senátu má ale většinu, připomíná ČTK.

Senátní hospodářský výbor je proti přijetí církevních restitucí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel Zesnutí Svaté Bohorodice na Vinohradském hřbitově

Stejně jako hospodářský se k předloze ve středu postavil i senátní ústavně-právní výbor. Senát bude o zákonu rozhodovat příští týden. Vládní koalice pak bude mít možnost senátní veto přehlasovat ve sněmovně v září.

Církve budou muset dokázat, že jim vracený majetek patřil

Návrh zákona, který mezi odpůrci budí silné vášně, počítá s tím, že církve by měly dostat asi polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za ostatní majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních.

Poslanci do předlohy vložili ustanovení, podle něhož církve budou muset prokázat, že jim vracený majetek patřil. To ve středu ve výboru potvrdil i náměstek ministryně kultury František Mikeš, když zdůraznil, že důkazní břemeno při vydávání majetku bude na žadateli. Jak také řekl, nebudou se vracet věci v soukromém vlastnictví nebo například školky.

Hrozí prolomení Benešových dekretů a prý nespravedlivý přístup k restituentům

Uvedl také, že zatímco výnosy z církevního majetku ve vlastnictví státu představují podle odborného odhadu ročně tři miliardy, náklady na církve jsou jen 1,4 miliardy korun. Podle odhadů by stát při zvyšujícím se počtu duchovních musel v roce 2015 na jejich platy vydat už 1,6 miliardy.

Předseda výboru Jan Hajda (ČSSD) jako hlavní důvody proti přijetí zákona uvedl například údajný nespravedlivý přístup k restituentům i riziko prolomení Benešových dekretů, protože by se vyrovnání mohlo týkat například zabaveného majetku Řádu německých rytířů. Také náhrada je podle něj nadhodnocena.

Senátor Adolf Jílek (TOP 09) varoval, že pokud parlament zákon nepřijme, čekají stát od příštího roku potíže, když by musel vyplácet další duchovní, protože neexistuje horní limit pro výdaje na jejich platy.

Skupina asi čtyř desítek osobností kulturního, sportovního i veřejného života ve středu zároveň zveřejnila prohlášení, v němž mimo jiné uvádějí, že by uvítaly, kdyby restituce nestaly "politickou a ideologickou zbraní" v nadcházejících krajských volbách. Dokument podepsal například herec David Švehlík, Ivan Trojan, herečka Jiřina Jirásková nebo Dagmar Havlová, zpěvačky Lucie Bílá a Pavlína Filipovská.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…