Senátní výbor si kvůli Novičoku pozval tajné služby i ministryni

09.05.2018 13:18

Senátní bezpečnostní výbor se bude za týden zabývat zprávou tajných služeb ohledně jedu Novičok, kterou dostal prezident Miloš Zeman. I když hlava státu už zjištění ze zprávy interpretovala, výbor se celou záležitostí bude zabývat na uzavřeném jednání. Kromě zástupců Vojenského zpravodajství a Bezpečnostní informační služby na něj pozval také ministryni obrany Karlu Šlechtovou (ANO). Zveřejnil to dnes na webu. Zprávu převzala ČTK.

Senátní výbor si kvůli Novičoku pozval tajné služby i ministryni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klub nezávislých senátorů uspořádal na půdě Senátu konferenci Role ČT v naší společnosti. Nikdo z vedení ČT, přestože byli ředitelé pozváni, na konferenci nedorazil

Zeman minulý týden s odkazem na informace od tajných služeb uvedl, že se v Česku v malém množství vyráběla a testovala nervově paralytická látka A-230, kterou označil za Novičok. Úřady i následně premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce se šéfy tajných služeb oznámili, že v rámci programu zaměřeného na ochranu vojsk byla v Česku pouze testována látka typu Novičok A230 a po testování byla zničena. Látka, kterou byl otráven v Británii ruský dvojitý agent Sergej Skripal, se v Česku netestovala.

Zemanovo prohlášení přesto využilo Rusko jako důkaz vyvracející obvinění britských vyšetřovatelů, že za útokem na Skripala stojí Moskva. Prezidentovy výroky se staly terčem kritiky většiny českých parlamentních stran. Podle nich nesloužily zájmům Česka ani bezpečnosti země, ale naopak pomohly ruské propagandě. Prezident čelí také kritice za zveřejnění informací, které rozvědky označily za tajné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…