Senátní zákon ODS o Šumavě bombardují ekologičtí aktivisté

06.10.2014 19:07

Předseda ODS Petr Fiala se domnívá, že šumavský národní park potřebuje vlastní zákon. Podobu senátního návrhu zákona o Šumavě by podle něj podpořili všichni poslanci občanských demokratů. Podle Fialy nemá smysl chránit přírodu proti lidem.

Senátní zákon ODS o Šumavě bombardují ekologičtí aktivisté
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Fiala na besedě s občany

"Nejsem odborník na Šumavu, tak jak to tvrdí řada lidí a politiků. Ale za odborníky považuji ty, kteří psali senátní návrh zákona a této problematice rozumí. Ale s mou profesí politologa a sociálního pracovníka souvisí názor, že přírodu má smysl chránit ve prospěch člověka," řekl dnes Fiala novinářům v Písku. Dodal, že navrhovaný senátní zákon tento aspekt splňuje.

Senátní návrh zákona, který občanští demokraté prosazují, dlouhodobě kritizují ekologičtí aktivisté

Občanští demokraté podle svého předsedy zůstávají jedinou parlamentní stranou, která je v otázce Šumavy a podoby zákona jednotná. ODS tvrdí, že univerzální zákon pro všechny národní parky, který hájí současné ministerstvo životního prostředí, nemůže situaci na Šumavě vyřešit. "Pokud někdo tvrdí, že tato chystaná novela udělá legislativu přehlednější a jednodušší, že dokonce budou mít obce lepší a posílenou vyjednávací pozici, pak já tvrdím, že na Šumavě to bude ještě horší než dnes," uvedl na tiskové konferenci bývalý ředitel šumavského parku Jiří Mánek, který kandiduje za ODS do Senátu.

Senátní návrh zákona, který občanští demokraté prosazují, dlouhodobě kritizují ekologičtí aktivisté. Členové výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny minulý týden také vyjádřili nesouhlas se senátním návrhem. "Z jejich vystoupení jasně vyplynulo, že jsou proti němu připraveni hlasovat. Přijetí zákona by ve skutečnosti znamenalo likvidaci národního parku. Poslanci výboru se postavili za více než 43.000 signatářů petice za dobrý zákon o Šumavě, kteří požadují, aby ochrana divoké přírody na Šumavě dostala přednost před developerskými projekty a kácením stromů," uvedl programový ředitel ekologického Hnutí Duha Jaroslav Koželouh.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …