Senátor Brož: Nemyslím, že je česká demokracie ohrožena

28.08.2013 6:28

Podle Zdeňka Brože (BPP) snad již existuje v ČR společenský zákon, že se v období každých voleb, kdy politické strany, které mají šanci zvítězit, nebo se jim to dokonce podaří, začnou intenzivně pracovat na svém sebezničení v následujícím okamžiku. Je tak rád, že tu máme institut nových voleb. Jak podle něj ale dopadnou ty předčasné? On sám působí v komunální politice více než 20 let, od roku 2002 je starostou Šumperka a od října také senátorem. Co považuje za své největší úspěchy, jaké jsou jeho současné, ale i budoucí priority? Nejen na to odpovídal našim stránkám.

Senátor Brož: Nemyslím, že je česká demokracie ohrožena
Foto: archiv starosty
Popisek: senátor a starosta Šumperka Zdeněk Brož (PBB)

Pane senátore, domníváte se, že po předčasných volbách získá levice převahu napříč celým politickým spektrem? Pravice tu vládla téměř 7 let. Co by tato obměna podle vás přinesla? A jakou změnu byste uvítal nejvíce vy osobně?

Nemám příliš rád striktní dělení politického spektra na pravici a levici. Myslím, že nikdo nedovede přesně říci, kde je hranice mezi nimi. Je to pojmově a také regionálně velmi relativní. Standardní levice v západoevropské demokracii by u nás byla pravděpodobně označována za pravicovou stranu. Připadalo mi zábavné, když v loňském roce česká „pravicová“ vláda navrhovala zvýšit daně a česká „levicová“ opozice jí za to dávala výchovné lekce. U nás je zatím politika převážně o osobních animozitách a averzích, které se pak přenášejí do rozhodování. Pro mne je to spíše otázka rozumu, pocitu zodpovědnosti k lidem v kombinaci s odpovědností ekonomickou, protože peníze neporostou na stromech, ani kdybychom si to přáli sebevíc. Poslouchám vždy věcnou podstatu sdělení a podle ní se rozhoduji.

Vy osobně jste byl zastáncem přímé volby prezidenta. Ústavní právníci ale varovali, že přímá volba prezidenta povede k destabilizaci politického systému a jeho posunu od systému parlamentnímu k prezidentskému. Stejného názoru jsou i někteří, zejména pravicoví poslanci. Karel Schwarzenberg dokonce řekl, že TOP 09 zachraňuje demokracii před Milošem Zemanem, Miroslav Kalousek přirovnal Zemana k Putinovi. Jak vy osobně první přímou volbu a z ní vzešlého prezidenta hodnotíte? Domníváte se, že by mělo dojít ke změně pravomocí?

Uvítal bych změnu v lidském chování. Uvítal bych, kdyby příští vítěz voleb, ať už to bude kdokoli, přizval okamžitě k jednacímu stolu ta volební uskupení, která získala méně procent, ale mají oprávněný nárok na podíl při rozhodování a mají také právo na slušné zacházení. Uvítal bych, aby se důležité zákony, které mají platit desítky let, nerozhodovaly většinou jednoho hlasu, ale aby se hledala nezpochybnitelná dohoda na jejich znění. Tam je podle mne podstata problému a nikoliv v dělení na pravici a levici.

Stále jsem příznivcem přímé volby prezidenta jako projevu přímé demokracie. Nic na tom nezmění ani mírná hysterie, která se kolem této otázky rozpoutala. Pravomoci prezidenta jsou v pořádku, je jen třeba s nimi citlivě nakládat. Osobně si v tuto chvíli nemyslím, že je česká demokracie ohrožena. Jsem přesvědčen, že svým chováním si každý vytváří svoji budoucnost. V případě politika je budoucností jeho volitelnost nebo nevolitelnost v dalších volbách.

Někteří ale také upozorňují na možné štěpení sociální demokracie, a to nejen v souvislosti s pravomocí prezidenta jmenovat budoucího premiéra z řad ČSSD, nýbrž i s odchodem členů k SPOZ. Nakolik jsou podle vás obavy oprávněné? Neobáváte se vy osobně takového scénáře? Proč? 

Já se neobávám žádného scénáře, který se bude odehrávat v mantinelech standardní demokracie západního vzoru. A i když nejsem členem žádné politické strany, uznávám soutěž politických stran a hnutí za základ parlamentního demokratického systému. Jenom se v období každých voleb, opravdu každých, nestačím divit, jak politické strany, které mají šanci zvítězit, nebo se jim to dokonce podaří, začnou intenzivně pracovat na svém sebezničení v následujícím okamžiku. V České republice je to snad již přímo společenský zákon, je to tak po každých volbách. Místo, aby se připravovaly strany intenzivně na to, jak dobře povedou český národ, který dobré vedení potřebuje a čeká na něj, začnou osobní boje o moc, rozdělování křesel ve straně a ve vládě, které skončí absolutním rozkladem vítěze voleb. Ten se nějaký čas ještě trápí na typické většině 101 hlasů a nakonec se sám zevnitř rozloží. Do výše popsaného scénáře si můžete dosadit jakoukoliv politickou sílu v zemi. Platnost je univerzální. Naštěstí tu máme institut nových voleb a můžeme začít vždy znovu. Díky za to.

Loni jste úspěšně kandidoval do Senátu. Co je nyní Vaše priorita? A snažíte se nějak využít váš mandát ve prospěch regionu? Jak?

Mojí prioritou je dodržet to, co jsem slíbil, byť se to někomu mohlo zdát málo. Řídím se rozumem a hlasuji o zákonech nikoliv podle toho, kdo je předloží, ale podle jejich obsahu a prospěšnosti. Druhým slovem mého volebního hesla hned za rozumem byla slušnost. Možná pro někoho také málo, ale já si neumím představit, že bych se postavil za řečnický pult v jednací síni a říkal něco, co se evidentně nezakládá na pravdě, vymýšlel si různé příběhy a historky a strašil jimi své kolegy a prostřednictvím nočních záznamů v televizi celý národ. Také si neumím představit, že bych zdržoval práci v Senátu stálým opakováním něčeho, co již bylo mnohokrát vysloveno jenom proto, abych si udělal do záznamů čárku za vystoupení. Mým třetím heslem byly schopnosti. Co se týká těch odborných, tak jsem se zatím musel trochu přeorientovat na obranu, bezpečnost a zahraniční věci, takový výbor mi byl přisouzen. Ale myslím, že se orientuji vcelku rychle. Novou odbornost se snažím osvojit co nejlépe a té původní se nevzdávám. Pokud se týká regionu, je opravdu těžká doba. Za půl roku výměna tří vlád neprospívá příliš kontinuitě jednání a dotažení věcí do konce. Tak doufám, že po ustanovení nové vlády najdu ty správné ministry, kteří budou naslouchat problémům Jesenicka s Šumperka. Ostatně si je půjdeme brzy zvolit, tak přeji dobrou ruku svým spoluobčanům.

V zastupitelstvu města působíte ale již více než 20 let a od roku 2002 jste starostou. Jak se ale za dobu vašeho starostování proměnil chod úřadu? A co se snažíte dělat proto, aby se občanům ve městě dobře žilo a neodcházeli jinam?

Na tuhle otázku by měli odpovídat jiní. Lidé z úřadu nebo z města. Pokud bych měl přece jen promluvit ze své pozice, tak jsem příznivcem klidného vedení v kombinaci s maximální odborností mých spolupracovníků. Nedovedu si představit, že by moji kolegové na radnici měli chodit do práce se strachem, co si zase starosta nebo vedení radnice tento týden vymyslí. My vytváříme podmínky pro úspěšnou práci a chceme maximální možný výkon ve prospěch všech, kdo radnici potřebují. Pokud se odchýlíme od tohoto požadavku, situaci vyhodnotíme a podnikneme takové kroky, které vedou ke zlepšení a dosažení požadovaného cíle. Jsme čitelní a každý ví, co od nás může očekávat.  A tak doufám , že se nám daří vytvářet dobrou atmosféru na radnici i ve městě. Pokud se ovšem někdo rozhodne z ekonomických důvodů opustit ať už radnici nebo město, protože našel lepší práci nebo cokoliv dalšího jinde, těžko mu v tom zabráníme. Odchody obyvatel regionu jsou především podloženy ekonomickými a existenčními důvody. Ve vytváření dobrých pracovních míst má radnice hodně omezené možnosti. I když se snažíme, tak odchodům do velkých měst zabránit nedokážeme.

A co služby? Jak jste spokojen s jejich nabídkou ve městě?

Záleží na tom, co se dnes míní slovem služby, to je hodně široký pojem. Myslím, že jsou odpovídající městu velikosti Šumperka. Kulturní nabídka ovšem tento rozměr vysoce překračuje. Divadlo, koncerty jakéhokoliv druhu, festivalové akce všech možných žánrů jsou v Šumperku celoročně doma.

Máte také ambice kandidovat i v komunálních volbách v příštím roce?  A co je pro vás prioritou ještě do konce volebního období?

Priority jsou stále stejné. Vyvážený rozvoj města, přiměřené investice zaměřené na zlepšení života ve městě. Revitalizace panelových sídlišť, parků, zlepšení dopravních podmínek včetně parkování, zateplení budov z doby panelové výstavby a tím úspora nákladů, ale zároveň také podpora kultury, sportu a využití volného času obyvatel. Bez naplnění lidskou činností by byly veškeré investice jen mrtvou schránkou. Megalomanské projekty u nás nenajdete. V komunálních volbách se o hlasy občanů města ucházet budu, další bude záležet na výsledku voleb.

Povoláním jste učitel. Nyní je čas prázdnin, které se však pomalu chýlí ke konci a zanedlouho nastoupí noví žáci do škol. Jak byste hodnotil ve městě situaci ve školství? Mám na mysli především naplněnost MŠ a ZŠ. A změní se v tomto směru něco v nejbližší době?

Kapacity ZŠ a MŠ jsou v Šumperku optimální z hlediska umístění dětí i z hlediska sítě ve městě. Nemáme důvod do nich výrazně zasahovat. Místa v mateřských školách díky silnějším ročníkům mírně, a musím říci, že velmi rádi, navyšujeme. Využili jsme k tomu právě úbytek dětí ve školách základních a část sídlištní ZŠ jsme přebudovali na MŠ. Také v letošním roce budujeme kapacitu jedné třídy MŠ, tentokrát ve stávající budově školky formou přístavby. Pro šumperské děti je ale již v tuto chvíli kapacita MŠ dostačující. Budeme však moci ve větší míře vyhovět dojíždějícím, případně matkám na mateřské dovolené. Pokud se týká další nabídky, Šumperk má širokou nabídku středních škol, vyšší odbornou školu a ve městě je také možné studovat strojírenské obory v rámci denního i kombinovaného studia v Centru bakalářských studií, které je pobočkou VŠB TU Ostrava. Lze také studovat ekonomické obory v kombinované formě studia. Jsme tedy schopni nabídnout vše, od jeslí po vysokoškolský diplom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…