Senátor Drahoš vidí morální povinnost: Co nejtvrdší postup proti agresorovi. Putin do Haagu, potrestat ruské sportovce

25.02.2022 20:46

„Jde o jasné porušení mezinárodního práva, ze kterého se, doufám, bude Vladimir Putin jednou zodpovídat před Mezinárodním soudem v Haagu,“ prohlásil v pátek senátor Jiří Drahoš během projednávání senátního usnesení k aktuální situaci na Ukrajině. Podpořil rovněž vyloučení Ruska z mezibankovního systému SWIFT. Několika evropským zemím v čele s Německem za blokaci kroku Drahoš spílal se slovy, že „nadřazují ekonomický profit a komfort nad bezpečnostní situací“ i morální povinností.

Senátor Drahoš vidí morální povinnost: Co nejtvrdší postup proti agresorovi. Putin do Haagu, potrestat ruské sportovce
Foto: Facebookový profil Jany Filipové
Popisek: Senátor Jiří Drahoš

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
Drahoš na páteční schůzi Senátu věnující se aktuální situaci na Ukrajině bránící se ruské agresi prohlásil, že jsme se včera ráno „probudili do situace, kterou si nikdo z nás nedovedl představit ani v nejčernějších snech“. „Válka v Evropě. Ne někde na opačném konci světa, ale pár set kilometrů od našich hranic. Tento největší vojenský konflikt na našem kontinentu od dob druhé světové války má jednoznačného viníka. Putinův zločinecký režim,“ ukázal jasně na původce současné války.

Ruská invaze na Ukrajinu by podle senátora měla mít dohru u tribunálu v Haagu: „Pro barbarskou ruskou invazi na Ukrajinu neexistuje žádná omluva ani polehčující okolnost. Jde o jasné porušení mezinárodního práva, ze kterého se, doufám, bude Vladimir Putin jednou zodpovídat před Mezinárodním soudem v Haagu.“

„Nebetyčná drzost“ pak dle něho je samotné chování Ruska na mezinárodní scéně. „Ve středu nejprve ruský velvyslanec předvolaný na naše ministerstvo zahraničí zcela nepokrytě lže o plánované invazi, abychom ve čtvrtek z úst samotného ruského diktátora poslouchali slova, že Rusové budou útočit na Ukrajinu tak dlouho, dokud ji nevyčistí od nacismu, což vzápětí doplnil jejich ministr zahraničí slovy, že jde o obrannou akci před Západem, který si dělá zálusk na celou planetu,“ shrnul a ruskou rétoriku přirovnal k té v nacistickém Německu ze strany Hitlera s Goebbelsem.

Dle Drahoše zřejmě Putinův režim útokem na Ukrajinu chce „překreslit mapu Evropy a obnovit imperialistickou slávu Sovětského svazu“.

„Já si tu dobu dobře pamatuji, nejsem sám. A asi není třeba dodávat, v jaké sféře vlivu bylo tehdejší Československo,“ upozornil také a urgoval proto ostatní senátory, aby byl vyslán jasný signál, že není Ukrajina ve válce s Ruskem osamocena. „Přestože se na našem území nebojuje, agresivní chování Ruska nás ohrožuje stejně tak,“ varoval Drahoš.

Politika ústupků ze třicátých let, která skončila zradou Československa západními mocnostmi a následným rozpoutáním války, se prý může opakovat i nyní. Že se Putin zastaví po zabrání Ukrajiny na hranicích našich sousedů prý nelze očekávat ani nyní. „Nesmíme proto ponechat Ukrajinu jejímu osudu, ale udělat maximum pro to, aby se z ní nestal ruský satelit plně ovládaný Moskvou,“ zdůraznil.

Podle Drahoše nyní máme možnost pomoci Ukrajině v rámci uvalení maximálních ekonomických sankcí na Rusko. „Já jsem bohužel zatím velmi zklamán dosavadními výsledky jednání na evropské úrovni. Ty oznámené sankce jsou nedostatečné, polovičaté, s mizivým dopadem na ruskou válečnou mašinérii. Za nejdůležitější bych také považoval odpojení Ruska od bankovního systému SWIFT, ale kvůli odporu Itálie, Maďarska a zejména Německa nedošlo ani k tomu,“ poukázal na odpor několika zemí, k nimž se připojil také Kypr.

„Někteří naši partneři v Evropě ještě stále nadřazují ekonomický profit a komfort nad bezpečnostní situací, ale také nad morální povinností postavit se za Ukrajinu plnou silou,“ spílal Drahoš zemím v čele s Německem za blokaci kroku, který podporuje i český prezident Miloš Zeman, jenž se vyslovil pro okamžitou izolaci Ruska z mezibankovního systému.

Krok sice dle senátora bude mít určitě negativní dopad i naši ekonomiku a do jisté míry na životní komfort našich občanů, ale naše společnost je nyní natolik semknutá, že se s dopady sankcí vypořádáme.

„V situacích, jako je současný konflikt s Ruskem, musí mít přednost nejenom bezpečnostní, ale také morální hledisko nad tím čistě ekonomickým. A jinak než razantními opatřeními Putinův režim ke stažení z Ukrajiny nedonutíme,“ jasně pronesl.

Rusko bychom měli podle Drahoše izolovat i v rámci sportu, byť to bude mít dopad i na běžné Rusy, vinu však nese Putinův režim. „Proboha, nenechme si vnutit myšlenku, že je trestáme my. Vina je jednoznačně na straně Putinova režimu,“ vysvětlil podporu blokace sportovní spolupráce.

Zmínil i kroky na našem území. Drahoš míní, že je třeba zakročit i proti Čechům, kteří „otevřeně hlásají putinovskou propagandu“ či proti „dezinformačním webům a dalším nástrojům ruské hybridní války“.

„Doufám a vidím také, že naše vláda bude i nadále podporovat co nejtvrdší postup proti agresorovi. Považuji za důležité, abychom našim ukrajinským přátelům dali jasně najevo, že jsme v tom s nimi, společně čelíme nejhorší bezpečnostní situaci v Evropě od konce druhé světové války. Pevně věřím, že tato celoevropská jednota s Ukrajinou vydrží i následující nelehké období,“ dodal pak Drahoš závěrem projevu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…