Senátor Fischer naříká, Maďarsko opět zvedlo ruku jinak, než chtěl

19.09.2022 14:20 | Ze sítí

Senátor Pavel Fischer se pozastavuje nad rozhodnutím Maďarska, které jako jediné vetovalo návrh EU požádat Radu OSN pro lidská práva o jmenování zvláštního zpravodaje pro porušování lidských práv v Rusku. Podle Fischera je to nepochopitelné zvláště poté, co Ukrajinci objevili v osvobozeném Izjumu masové hroby s více než 400 těly civilistů.

Senátor Fischer naříká, Maďarsko opět zvedlo ruku jinak, než chtěl
Foto: Repro Twitter @Podolyak_M
Popisek: Hroby objevené po ruské okupaci Izjumu

Maďarsko se minulý týden podle informací serveru politico.eu postavilo proti návrhu EU požádat Radu OSN pro lidská práva o jmenování zvláštního zpravodaje pro porušování lidských práv v Rusku. Maďarské veto znamenalo, že EU nemohla v této věci jednat. Místo toho o zpravodaje muselo požádat ostatních 26 zemí EU prostřednictvím svých národních delegací.

„Maďarsko minulý týden zablokovalo koordinaci v OSN, kde státy EU žádaly Radu OSN pro lidská práva o jmenování zvláštního zpravodaje pro porušování lidských práv v Rusku. Maďarsko však řeklo své ‚nět‘,“ komentoval rozhodnutí Maďarska senátor Pavel Fischer.

Věc je podle Fischera nepochopitelná zejména v souvislosti s nálezem masových hrobů v osvobozeném Izjumu. „Po odkrytí hromadných hrobů v Buči a Izyumu považuji podobný postoj Budapešti za skandální a jen těžko ospravedlnitelný,“ dodal Fischer a vzpomenul na šok, jaký svět zažíval po odkrývání masových hrobů v Buči na jaře letošního roku.

OSN plánuje vyslat svoji pozorovatelskou misi, která bude zločiny prověřovat. Ukrajinská armáda dobyla zpět město Izjum v neděli 11. září. Pár dní poté místní policie oznámila nález pohřebiště se 440 těly, přičemž šlo prý hlavně o civilisty. Podle gubernátora Charkovské oblasti Oleha Syněhubova navíc velká část zatím exhumovaných těl nese stopy mučení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…