Senátor Valenta: Vím, že nekouření je „in“, ale mladou generaci o tom nepřesvědčíme zákazem. Problém to spíše eskaluje

15.01.2017 15:35

Nekonečný seriál o protikuřáckém zákonu čeká další epizoda, jednání v Senátu. Horní komora bude vládní návrh definitivně schvalovat na schůzi 18. ledna. Nebude to ale zřejmě tak jednoznačné jednání kvůli námitkám některých senátorů.

Senátor Valenta: Vím, že nekouření je „in“, ale mladou generaci o tom nepřesvědčíme zákazem. Problém to spíše eskaluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na tabák a kouření existuje tisíc a jeden názor

Navrhovaná protikuřácká norma již dávno ztratila na své výbušnosti a napětí. Jako by už nikoho nezajímala. Dlouhé měsíce hádek politiků a vášnivých veřejných debat udělaly své. Kuřácká veřejnost reaguje s letargií a přesvědčením, že si politici stejně udělají vše po svém a oni budou hledat cesty, jak to obejít.

Proti takové politice se tvrdě vyjádřil před opakovaným schvalováním novely ve Sněmovně například senátor Ivo Valenta, když na svůj facebook napsal: „OMEZIT SVOBODU, NEJLÉPE BEZ DISKUSE! Po blamáži kolem hlasování o protikuřáckém zákonu v květnu loňského roku vláda ve své regulační umanutosti znovu vrátila do hry tento nesmyslný paskvil, který je jejím dalším, naši svobodu osekávajícím opatřením v řadě. A aby toho nebylo málo, vládní činitelé by rádi přivítali, kdyby byl tento zákon projednán, pokud možno bez diskuse. Proto navrhli jeho schválení již v prvním čtení a když tento návrh neprošel, zkrátili lhůtu na projednání ve sněmovních výborech na polovinu. Připadá mi to, jako kdyby měl tento zákon vyřešit snad nějaké zásadní problémy naší doby, jako by snad měl vyřešit uprchlickou krizi, odvrátit možné teroristické útoky nebo zabránit nějaké jiné katastrofě. Pokud vláda nemá skutečně jiné starosti, než jak zasáhnout do svobody podnikání, do svobody majitele restaurace rozhodnout si o tom, zda jeho lokál bude, či nebude kuřácký, do svobody nastavit si ceny alkoholických a nealkoholických nápojů podle vlastního uvážení, do svobody konzumovat na sportovních či společenských akcích cokoliv, na co máme chuť, pak opravdu premiér ani ministři nejsou těmi správnými lidmi na svém místě. Nemám totiž pocit, že kouření v restauracích by bylo tím, co nás v současnosti trápí nejvíce. Vláda nás má chránit před skutečnými nebezpečími, ne před námi samotnými. Nejde tu o ochranu zdraví, ale zejména o ochranu svobody,“ napsal nekuřák Ivo Valenta.

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) ovšem před senátory zdůrazňoval, že norma má chránit zejména děti a mladistvé, a také zaměstnance v pohostinství. A že navrhované kuřárny jsou prý trojským koněm, jak celý zákon shodit ze stolu.

Kritici novely argumentují: Zásah do soukromého vlastnictví. Výchovu příkladem, ne příkazem. A co nedopalky na ulicích

V Senátu ale zaznívaly i jiné názory na projednávaný protikuřácký zákon. Novela podle senátního zpravodaje Ivo Valenty (za Stranu soukromníků) nepřiměřeně zasahuje do soukromého vlastnictví. Předseda klubu ODS Miloš Vystrčil soudí, že by se mělo jít cestou výchovy příkladem, ne příkazem. Upozornil na to, že zákazy kouření porušují i někteří ústavní činitelé, včetně prezidenta Miloše Zemana.

Vystrčil připomněl i ustanovení, které zakáže kouření v zoologických zahradách, vyjma vymezených míst. "Co botanické zahrady a parky?" tázal se. Jan Horník (STAN) se obává rušení nočního klidu před restauracemi a také nepořádku z nedopalků. "Protikuřácký zákon na to absolutně nemyslí," poznamenal.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Bylo to dlouhé jednání, ale zvládli jsme to. I díky absenci přestávek na kouření,“ napsal později na Twitteru ministr zdravotnictví, který se ještě před tím podivil, že v senátní restauraci se kouří.

„Přestože si i já myslím, že nekouřit je „in“ a všichni společně bychom měli přemýšlet, jak o tom přesvědčit především mladou generaci, nemyslím si, že to dokážeme zákazem kouření. Všichni dobře víme, že žádný zákaz nikdy nic nevyřeší a problém spíše eskaluje. A co mne překvapuje nejvíce je, že se z české politické scény vytrácejí lidé, kteří se nebojí obhajovat svobodu každého z nás rozhodovat si o svém vlastním životu jako jeden z nejvyšších principů. Po více jak 25 letech od sametové revoluce je to pro nás všechny hodně špatné vysvědčení,“ dodal v Senátu Ivo Valenta.

Připomenul také, že: „Provozovatelé investovali v minulosti nemalé částky do stavebních úprav svých podniků tak, aby splnili podmínky oddělených prostor, které zde byly v minulosti. Nyní by restaurace měly být zcela nekuřácké. Jednalo by se tak o zmařené investice, a to nikoliv z vůle vlastníků samotných, ale z vůle státu. Jsem proto zastáncem toho, aby majitelé ve svých podnicích mohli zřídit tzv. „kuřárny“, kam by si jejich klienti mohli jít zapálit a nemuseli tak bez ohledu na počasí nedůstojně přešlapovat venku. Současně se domnívám, že by majitelé restaurací a barů neměli být nuceni přebírat odpovědnost za své klienty a jejich jednání pod vlivem alkoholu. Hospodský přece nemůže předvídat následné chování zákazníka a je jen na klientovi samotném, aby znal svou míru a lidově řečeno nepřebral. Už vůbec pak nemohu souhlasit s navrhovanými a neadekvátními sankcemi v podobě zákazu činnosti, které novela přináší,“ vyjádřil pochybnosti nad vládní protikuřáckou novelou Ivo Valenta. Zároveň navrhl odložení účinnosti zákona na 1. ledna 2018. Vláda počítá s tím, že zákaz kouření v restauracích bude platit od 31. května letošního roku.

Pro zajímavost, všude kolem v Evropě zvolili daleko kompromisnější přístup k právům kuřáků než u nás. Navíc prostory pro kuřáky neboli „kuřibudky“, jak je začali někteří zastánci protikuřáckého zákona také nazývat, jsou ve většině protikuřáckých zákonů v okolních státech Evropy a nově nyní i v USA. Kuřácká veřejnost prý věří, že i tak dokáže přísný zákon obejít. Například zřizováním kuřáckých klubů místo restaurací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…