Senátor Veleba: V České republice panuje cenová džungle u léků

25.09.2014 15:03

Strana Práv Občanů je přesvědčena, že v České republice panuje cenová džungle a obchod se zdravím. Kritizuje lékovou politiku a prosazuje pevnou cenu léků hrazených pojišťovnou tak, aby občané v celé republice platili stejně. Pacienti už by nemuseli objíždět lékárny a hledat tu, kde je nejnižší poplatek.

Senátor Veleba: V České republice panuje cenová džungle u léků
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Na konstatování, že v České republice panuje cenová džungle a obchod se zdravím, se shodli účastníci tiskové konference, kterou uspořádala Strana Práv Občanů a která byla zaměřena na lékovou politiku.

„Vycházíme z každodenní zkušenosti. Naši pacienti se v první řadě zajímají o to, kolik zaplatí za své léky. Nezajímají se, jak správně léky užívat, aby se předešlo např. nadužívání léčiv, duplicitám či nežádoucím účinkům, což by je mělo zajímat v první řadě,“ vysvětluje PharmDr. Lucie Velebilová.

Odborníci oslovení SPO jsou pro stanovení pevné ceny léčiv. „Jde o to, aby občané nemuseli hledat lékárnu s nejnižším doplatkem, nemuseli si pro své léky jezdit do 50 km vzdálené lékárny jen proto, aby své léky dostali za co nejnižší cenu,“ podotýká Lucie Velebilová.

Proč má být jiná cena v Liberci než v Praze?

Odborníci dále poukázali na fakt, že kvůli reexportu se některé léky stávají nedostupnými. Dalším důvodem ke stanovení pevných cen je podle nich podmínka dostupnosti léků pro všechny a za stejných podmínek. „Stále výraznější reexport léčiv znemožňuje dostání některých léků k pacientovi, jelikož v danou chvíli není v České republice a ani se neví, kdy se opět objeví a bude tedy zajištěn pro pacienta, který jej potřebuje,“ píše SPO v tiskové zprávě.

Pevné ceny léků prý zajistí i rovný přístup k péči. Různými podmínkami se myslí hlavně rozdílné ceny léčiv, a to zejména těch hrazených ze zdravotního pojištění. „Proč by občan bydlící třeba v Liberci a řádně platící zdravotní pojištění měl doplácet za své léky jinou cenu než občan žijící v Praze, nebo na vesnici,“ ptá se PharmDr. Jindřich Šmíd.

V jiných zemích to funguje

Pevné ceny by podle odborníků též mohly dopomoci k rozložení lékárenské sítě. Ve zprávě SPO se rovněž uvádí, že ve většině vyspělých států Evropy je dáno zákonem, že lékárny mezi sebou nesmí soutěžit cenou léků hrazených ze zdravotního pojištění.

„Zatímco v České republice panuje cenová džungle a obchod se zdravím, v sousedním Německu jsou ceny léků od 1. 1. 2011 jednotné a stanovené zákonem, který jde proti cenovému monopolu farmaceutických firem. Zákonem dále zavádí od 1. 1. 2015 také snížení zákonného zdravotního pojištění. Sečteno a podtrženo – zatímco v ČR dál pokračuje cenová džungle lékových dealerů, chytrých lékáren, lékáren obchodních řetězců na úkor peněženky pacienta, tak v sousedním Německu je tento trh pevně řízen státem a léky jsou na celém území Německa jednotné,“ podotýká senátor a předseda SPO Jan Veleba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…