Senátor Zeman: Konfliktu s Islámským státem se nevyhneme

26.04.2015 14:59

Ministr Dienstbier nemá s Romy žádné praktické, ani osobní zkušenosti, takže o integraci nemůže hovořit. Dělá odjakživa politika, nikdy „normálně“ nepracoval a ani „normálně“ nežil, říká pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Zeman (ODS) v reakci na přijetí Strategie romské integrace do roku 2020. A upozornil také na jeden zajímavý rozpor mezi nezaměstnanými a nezaměstnatelnými. I pro Česko jsou ale stále aktuálnější bezpečnostní rizika v podobě Islámského státu. Jaké se podle něj nabízí řešení? A jak zabránit dalšímu přílivu uprchlíků, kteří prchají do Evropy ze zemí ovládaných islamisty?

Senátor Zeman: Konfliktu s Islámským státem se nevyhneme
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Jaroslav Zeman

Po Václavu Klausovi opustil řady ODS i Mirek Topolánek. Čím si vysvětlujete, že ti, co stáli u zrodu strany, ji nyní opouštějí? A domníváte se, že to může ODS pomoci, či naopak?

Nesrovnával bych V. Klause s M. Topolánkem. V. Klaus byl zakladatel a dlouholetý lídr ODS. Ten mohl mít oprávněně pocit, že ODS jde jinou cestou, než si představoval. U expremiéra Topolánka skončila „doba vládnutí“ a pak se vytratil… Jejich setrvání nebo nesetrvání nemá v současnosti na ODS žádný vliv… Je to normální vývoj.

Jste známý především svými tvrdými postoji vůči Romům. Jak v tomto kontextu nahlížíte na Strategii romské integrace do roku 2020 z dílny ministra Dienstbiera, který tím vlastně prosazuje pravý opak toho, o co se snažíte vy?

Ministr Dienstbier nemá s Romy žádné praktické ani osobní zkušenosti, takže o integraci nemůže hovořit. Dělá odjakživa politika, nikdy „normálně“ nepracoval a ani „normálně“ nežil (myšleno doslova). Já jsem na rozdíl od ministra romskou komunitu zaměstnával a zaměstnávám. Chci, aby pravidla platila pro všechny stejně. Jak pro bílé, černé, žluté i fialové!

Jak jste se vyjádřil pro naše stránky, ani ODS však tento problém neuměla řešit. Byla to ale jedna z priorit Nečasovy vlády. Proč podle vás neuspěla? A nedomníváte se, že řešení problémů komplikuje to, že ti, co se ji snaží řešit, jsou často nazýváni rasisty?

Nečasově vládě se to nedařilo hlavně díky špatně nastaveným zákonům z dílny ministra Drábka. Stále platí: když je někdo líný, má na to svaté právo, tak ho ale nemáme povinnost živit. Takže ten líný ať klidně leží v příkopě. Pomáhejme starým, nemocným – to je naše povinnost.

Podívejme se na nezaměstnané, ti se dělí na dvě skupiny: nezaměstnaní a nezaměstnatelní. My u nás zkoušíme v našem regionu ve spolupráci s jedním státním podnikem nabídnout práci za 96 Kč/hod. hrubého. Práce je to nekvalifikovaná, takže dostupná pro každého (i pro Romy). Přesto je problém najít 3–4 nezaměstnané, kteří by „toužili“ po práci. A to jsou zde, u nás na severu Čech, stovky nezaměstnaných.

To, že vás někdo nazývá rasistou, nic neznamená. Z těch rádoby „zastánců“ cikánské populace je nikdo nevezme k sobě na Vánoce domů :o), ani Romům nerozdávají své výplaty, aby jim přilepšili. „Zastánci“ z toho mají pouze živnost.

Vy sám jste v minulosti inicioval několik zákonů, které měly pomoci řešit situaci. Jde například o zavedení veřejné služby, posílení pravomocí obcí regulovat sběrny odpadu či úpravu pravidel vyplácení doplatku za bydlení. Podle současné ministryně práce a sociálních věcí Michaeli Marksové-Tominové by v září mohla znovu začít fungovat veřejná služba, která by měla motivovat nezaměstnané k práci. Kdo se do ní zapojí, může dostávat sociální minimum 3 410 korun, kdo odmítne, spadne na existenční minimum 2 200 korun, což je výrazný rozdíl,“ uvedla Marksová-Tominová. Co vy na to? Může mít podle vás nějaký pozitivní dopad za předpokladu, že bude dobrovolná?

Současný stav je neúnosný. Pokud se „nezaměstnatelným nezaměstnaným“ neznepříjemní život tím, že alespoň 20–30 hodin v měsíci budou muset někde něco dělat, tak z toho začarovaného kruhu nikdy nevylezeme. Podívejte se, jak je zdaněná mzda řádně pracujícího občana, kdy mu stát ze dvou vydělaných korun téměř jednu korunu sebere a přerozdělí dál, například i na sociální dávky našim romským spoluobčanům, kteří je dostávají bez jakékoliv zásluhy – snažení. Ústavní soud se vyjádřil v tom smyslu, že veřejná služba má být víceméně dobrovolná. Tak s tím nic nenaděláme. Tato populace nemá žádné pracovní návyky, jejich děti vidí v rodičích vzor, a tím si vychováváme další generaci, která se bude práci vyhýbat a bude žít z dávek. Jakákoliv změna je lepší než současný stav.

Větší nebezpečí než v konfliktu na Ukrajině shledáváte v radikálním islámu. Doslova jste řekl, že je pro nás smrtelným nebezpečím. Podle čeho tak soudíte?

Islám je pro Evropu smrtelným nebezpečím. Je to celkem snadno pochopitelné. Nepamatuji se, že by v posledních letech křesťané pobili, zmasakrovali nebo vyhnali někde muslimy. Ani v Evropě, ani v Africe, ani v Asii. Masakrování křesťanů muslimy je dnes zcela běžné...

Poměrně zásadním způsobem se rozchází vize prezidenta a ministra zahraničí, jak s Islámským státem bojovat. Ministr zahraničí odmítá vytvoření společných jednotek bojujících proti teroristům, jelikož je přesvědčen, že by to situaci nepomohlo. Na jakou stranu se přikláníte vy sám? A mělo by se podle vás Česko do konfliktu více zapojit? Nehrozí tím, že se vystavíme většímu nebezpečí?

Spíše se kloním k panu prezidentovi. Stejně se konfliktu z IS nevyhneme, ať se bude nazývat jakkoliv.

Aktuálním problémem, kterým se zabývá celá Evropská unie, je stále silnější nápor uprchlíků mířících z Afriky do Evropy. Jak by se podle vás měla EU k problémům postavit?

Evropa v této otázce zcela zaspala. Po tzv. arabském jaru a následném rozvrácení tamějších vlád se dala očekávat „turistika za lepším životem“ do Evropy. Přitom muslimský svět má mnohem bohatší státy, než jsou ty v EU, ať jsou to Kuvajt, Saúdská Arábie, které mají ropu a plyn. Tyto arabské státy by se měly postarat o své arabské bratry.

EU by měla zabránit všemi prostředky, aby žádné lodě s uprchlíky z Afriky směrem do Evropy nevyplouvaly. Myslím si, že EU má dostatek finančních a technických prostředků pro to, aby to zařídila. Vyjde to levněji než následné začleňování statisíců těžko začlenitelných uprchlíků.

Erik Best na Facebooku prohlásil, že vzhledem k tomu, že je občanem Spojených států amerických, nese také vinu na smrti tolika obětí ve Středozemním moři, jelikož Západ může za to, že se nyní dějí takové věci, jako je masivní migrace z nebezpečné Afriky. „Po dlouhém zvažování jsem se rozhodl jako Američan přijmout svůj díl viny na krizi v Libyi. Pošlete uprchlíky ke mně domů. Do Ameriky,“ napsal Erik Best na svém profilu. Co vy na to? Kdo je podle vás za problémy odpovědný? A nedomníváte se, že Evropská unie problém podcenila?

Vinu na tom má jak EU, tak i USA. Nějaký režim v arabském světě fungoval a od roku 2011 je ten svět rozvrácený a nefunkční.

Jste nejen senátor, ale také v komunálních volbách jste také úspěšně obhájil mandát starosty. Co je pro vás nyní prioritou? Jaký problém potřebujete vyřešit?

Těch problémů, které na mě čekají, je celá řada :o). Mám své zákony, které běží v Senátu a v Poslanecké sněmovně. Doma v Jizerských horách dokončujeme třetím rokem náročnou úpravu kulturní památky České republiky Protržené přehrady, která je hojně navštěvovaným turistickým cílem. V příštím roce 2016 si připomeneme 100 let od této katastrofy (65 mrtvých).

Snažíme se také s okolními starosty o lyžařské propojení Albrechtic, Desné a Tanvaldu. Tímto propojením jsme schopni pozitivně ovlivnit sociálně problematickou oblast Tanvaldu. Cestovní ruch je v našem chudém pohraničí jedinou možností nové obživy pro domorodé obyvatelstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…