Senátor zklamal Emmu Smetanu. Vysvětloval, proč je žaloba na prezidenta blbost

02.08.2019 18:56

Senátor Michal Canov Emmě Smetaně v rozhovoru pro DVTV důkladně popsal, proč nepodepsal ústavní žalobu na prezidenta. Osm bodů, které jeho kolegové sepsali, považuje za příliš slabé na žalobu. Jednu věc však Zemanovi opravdu vyčítá.

Senátor zklamal Emmu Smetanu. Vysvětloval, proč je žaloba na prezidenta blbost
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Chrastavy Michael Canov (SLK)

„Ona (žaloba) sestávala z 8 bodů a z toho 5 se týkalo minulého volebního období prezidenta. A já mám právní názor, o kterém jsem přesvědčen, že možnost žalovat těchto pět bodů skončila 8, března 2018, když skončilo to první volební období,“ zdůraznil Canov.

Šestý bod se týkal nejmenování Miroslava Pocheho ministrem zahraničí, a tady Canov nevidí důvod prezidenta Zemana žalovat, protože už sice šlo o nové volební období, ale předseda vlády Andrej Babiš (ANO) zaslal prezidentovi dva dopisy. V jednom navrhoval jmenovat ministrem zahraničí Miroslav Pocheho z ČSSD, ale ve druhém mu sám nabídl možnost vyřešit celou situaci také jinak, takže Miloš Zeman jen využil prostoru, který se mu otevřel rozhodnutím předsedy vlády.

To podle Canova dokazuje, že je Babiš slabým premiérem. „To je velice. Pan prezident Zeman s ním cvičí velmi pohodlně,“ pravil Canov.

Pokud jde o možné zasahování do nezávislosti justice, kde někdejší šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa na počátku tohoto roku tvrdil, že mu Miloš Zeman nabízel post na Ústavním soudu, pokud se bude chovat odpovídajícím způsobem v konkrétních kauzách. Podle Canova je to tvrzení, které lze ovšem zvenčí jen těžko hodnotit, když u toho Canov neseděl. 

Nakonec věnoval pár slov i odvolání Antonína Staňka (ČSSD) z postu ministra kultury. Zeman sice otálel, ale otálení v délce dvou měsíců pode Canova ještě není v hrubém rozporu s Ústavou.

„Žalobci mají povinnost dávat věci k soudu jen tehdy, když jsou přesvědčeni, že k tomu porušení došlo,“ zdůraznil host s tím, že Senát je v této věci ve vztahu k prezidentovi v pozici žalobce a členové horní komory Parlamentu by se podle toho měli chovat.

V jedné věci se však Zeman podle Canov dopustil hrubého porušení Ústavy. V hrubém rozporu s Ústavou je podle hosta faktický stav, kdy Ministerstvo kultury nemá svého ministra.

„Já se domnívám, že to, že ministerské místo zůstalo neobsazené, je, domnívám se, dokonce hrubým porušením Ústavy. Pokud nesedí na ministerském křesle vůbec nikdo, jde o opravdu velký problém.“ Uznal však, že prezident má právo diskutovat o výměně ministra kultury, přičemž může vycházet i z toho, že výhrady k odchodu Staňka měl i sám předseda vlády Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…