Senátoři budou diskutovat o migraci. Budou také volit Jirsu ústavním soudcem

23.09.2015 9:26

Migrační krize v Evropě a volba bývalého šéfa Soudcovské unie Jaromíra Jirsy ústavním soudcem – takové budou ústřední body dnešní schůze Senátu. Senátoři se sejdou den poté, co ministři vnitra zemí EU schválili většinově zavedení povinných kvót pro přerozdělení migrantů z Afriky a Blízkého východu mezi unijní státy.

Senátoři budou diskutovat o migraci. Budou také volit Jirsu ústavním soudcem
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Proti kvótám byli jen Česko spolu s dalšími třemi zeměmi. Podle návrhu senátního evropského výboru by vláda měla na svém odmítavém postoji ke kvótám setrvat, protože krizi nevyřeší. Schůze horní komory se uskuteční souběžně s mimořádným summitem Unie k migrační krizi.

Jirsovu nominaci podpořily oba senátní výbory, které ji projednávaly, tedy výbory ústavně-právní a pro lidská práva. Pokud senátoři v tajných volbách toto doporučení vyslyší, Jirsovu jmenování prezidentem Milošem Zemanem už nebude stát nic v cestě. Jirsa by měl v týmu ústavních soudců obsadit místo po Vlastě Formánkové, jejíž mandát už skončil.

Senát má na programu také mezinárodní smlouvy, například dohodu o účasti Chorvatské republiky v Evropském hospodářském prostoru a návrh strategie Evropské komise v oblasti jednotného digitálního trhu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…