Senátoři těsně před volbami odchází z ČSSD. Prý kvůli kmotrům

28.08.2014 17:52

Dva senátoři – Miloš Janeček, Pavel Lebeda – se před blížícími se volbami do horní komory Parlamentu rozhodli opustit řady sociální demokracie. Nelíbí se jim vliv lokálních kmotrů. Nově se budou o členství v Senátu ucházet na kandidátce strany Republika, kterou vedou dva bývalí členové Věcí veřejných, Otto Chaloupka a Michal Babák.

Senátoři těsně před volbami odchází z ČSSD. Prý kvůli kmotrům
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Pavel Lebeda

Miloš Janeček byl dosud významným členem ČSSD. V Senátu šéfuje výboru pro zdravotnictví a sociální politiku a je místopředsedou sociálnědemokratického senátorského klubu. Rozhodnutí odejít z ČSSD v něm prý zrálo nejméně rok a půl. Nejvíce mu vadilo, že sociálnědemokratické buňky v regionech jsou ovládány několika jedinci. „A ti rozhodují o všem. Lokální kmotrovstvo nějak rozhodne a nejde proti tomu nic dělat,“ vysvětloval serveru Echo24.cz důvod svého úprku od nejsilnější vládní strany.

Podobně situaci uvnitř sociální demokracie vidí místopředseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Lebeda. „Mám výtky k vrcholným představitelům strany i lidem na místní úrovni,“ prozradil deníku Echo24.cz. „V Kolíně sestavuje kandidátky jeden člověk. V letním referendu cítím snahu předsedy oslabit vliv oligarchů ve straně, ale ta situace je špatná,“ dodal.

Janeček s Lebedou se budou v podzimních volbách ucházet o senátorské křeslo na kandidátce strany Republika, kde je doplní další senátor původně zvolený za ČSSD – Miroslav Krejča.    

„Ta strana už není demokratická. My nejsme žádní uražení ješitové, bohužel máme podstatnou část svého života za sebou. Ale když dostanete na konferenci papírek a na něm máte dopředu zaškrtnutá jména, jak máte hlasovat, to už je na mě moc,“ uzavřel Janeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…